Energiatodistuksesta asuntomarkkinoille myyntivaltti

Energiatodistus tulee pakolliseksi uusille asunnoille ensi vuoden alusta ja vanhoille vuonna 2009. Todistus on hankittava silloin, kun kiinteistö otetaan käyttöön, myydään tai vuokrataan.

Asunnon ostajat ja vuokraajat voivat nyt vertailla kiinteistöjen energiankulutusta entistä paremmin. Ympäristöministeriö on antanut asetuksen rakennusten energiatodistuksesta, joka ohjaa kuluttajia ilmastoystävällisempiin asuntoihin.

Asuntoministeri Jan Vapaavuori uskoo todistuksen olevan uusi myyntivaltti tulevaisuuden kiinteistömarkkinoilla.

Rakennusten energiatodistus vastaa kodinkonemarkkinoilla jo vuosia käytössä ollutta taulukkoa, jossa määritellään energialuokka asteikolla A-G. Vähiten energiaa kuluttaa A-luokan kiinteistö.

Kiinteistön lämmitysmuoto ei vaikuta sen saamaan energialuokkaan, mutta yhtäläinen luokitus mahdollistaa myös esimerkiksi öljy- ja sähkölämmitteisten kiinteistöjen vertailun keskenään.

Todistus tarvitaan myytäessä tai vuokrattaessa

Uusille rakennuksille energiatodistus tulee pakolliseksi ensi vuoden alussa. Tätä ennen valmistuneiden kiinteistöjen kohdalla lakia sovelletaan vuoden 2009 alusta.

Ennen lain voimaantuloa valmistuneille omakotitaloille ja enintään kuuden asunnon asuinkiinteistöille todistus on kuitenkin vapaaehtoinen.

- Lailla pyritään myös vaikuttamaan kuluttajiin, jotta he osaisivat vaatia energiatehokkaampia ratkaisuja. Kun markkinoilla muutaman vuoden päästä on myynnissä uusia asuntoja, joilla on energiatodistus, on myös vanhemman omakotikiinteistön myyjän intressi teettää asunnostaan todistus, Jan Vapaavuori uskoo.

Energiatodistus on hankittava silloin, kun kiinteistö otetaan käyttöön, myydään tai vuokrataan. Todistus tulee maksamaan kiinteistöä kohden arviolta sadasta eurosta muutamaan sataan. Vanhojen kiinteistöjen kohdalla todistus perustuu pääosin rakennuksen energiankulutustietoihin, uuden kiinteistön todistus taas laaditaan laskennallisin menetelmin.

Uudet omakotitalot keskiluokkaa

Ympäristöministeriöstä arvioidaan, että uudet keskiverto-omakotitalot sijoittuvat energiataulukossa C-D-luokkaan.

A-luokkaan pääsemiseksi talolta vaaditaan muun muassa hyvät seinä-, katto- ja alapohjaeristeet sekä tehokas lämmön talteenottojärjestelmä. G-luokkaan ei nykyisiä rakennusmääräyksiä noudattamalla voi päätyä.

Energiatodistuksen käyttöönotto perustuu EU-direktiiviin, jonka tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä viidenneksellä koko unionin alueella.

Rakennusten lämmitys aiheuttaa Suomen kasvihuonekaasupäästöistä 30 prosenttia, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin liikenteen päästöt. Teollisuuden osuus päästöistä on kolmannes.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat