Mainos

Energiatehokkuus voi tuoda HUSille miljoonasäästöt

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS tavoittelee 9 prosentin vähennystä energiankulutukseensa vuoteen 2016 mennessä.

Energiaa pitäisi säästyä reilut 25 gigawattituntia.

– Suurimmat säästöt tulevat rakennuskannasta. Lisäämme energiatehokkuutta parantamalla eristyksiä, uusimalla ikkunoita ja tekemällä pitkävaikutteisia toimenpiteitä, kertoo HUSin energiayhdyshenkilö Pirkko Väätäinen.

HUSin mittakaavassa energiansäästö voi tuoda jopa miljoonasäästöjä. Kun käytössä on yli 200 rakennusta ja työntekijöitä on 21 000, säästömahdollisuuksia on paljon, ja yksittäisten pienien tekojenkin merkitys korostuu.

– Pyrimme täällä osastolla siihen, että tietokoneet sammutetaan, kun työskentely loppuu. Sama koskee valaistusta, kertoo Naistenklinikan osasto 11:n osastonhoitaja Marika Liimatainen.

Valaistus vie kolmasosan HUSin käyttämästä sähköstä. Toinen kolmannes kuluu sähkölaitteisiin.

Kunnissa paljon energiansäästömahdollisuuksia

Useimmissa Suomen kunnissa etsitään keinoja energian säästämiseen. Lähes kaikki kunnat ovat tehneet vapaaehtoisen energiansäästösopimuksen.

– Energiansäästösopimuksen tehneissä kunnissa asuu 74 prosenttia suomalaisista, laskee johtava asiantuntija Pertti Koskienergiansäästöneuvoja jakavasta Motiva Oy:stä.

Kunnissa onkin merkittävät mahdollisuudet energian säästämiseen.

– Energiakatselmusten mukaan kunnissa on sähkönsäästömahdollisuuksia keskimäärin 10 prosenttia ja lämmössä 15 prosenttia. Lisäksi vedenkäyttöä voisi vähentää kymmenisen prosenttia, luettelee Pertti Koski.

Motivan mukaan energiansäästö onnistuu parhaiten, jos työntekijöiden lisäksi myös johtajat sitoutuvat energian säästämiseen.

– Eihän tämä energiansäästö ihan lääkärin työn keskiössä ole, mutta minun mielestäni se on hyvin tärkeä asia. Pitää oivaltaa se, että tekemällä työtä energiatehokkaasti, syntyy säästöjä. Säästetty raha voidaan sitten käyttää potilaiden hoitamiseen, perustelee HYKSin naisten- ja lastentautien tulosyksikön johtaja Jukka Rajantie energiansäästön tarpeellisuutta.

Tällä viikolla on vietetty energiansäästöviikkoa.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu (Kymmenen uutiset 12.10.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.