Energiansäästöviikon vinkit: Sammuta valot, sulje kone ja lopeta lotraaminen!

Motiva kannustaa suomalaisia tällä viikolla energiansäästötalkoisiin.

Viime vuonna teemaviikon tapahtumissa oli mukana lähes 400 yhteisöä. Tänä vuonna kampanjan tavoitteena on tuplata osallistujamäärä. Kotitaloudet voivat osallistua kampanjaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

Pienet teot ovat tärkeitä

Motivan asiantuntija Antti Kokkonen korostaa pienten energiatekojen tärkeyttä.

Esimerkiksi valot kannattaa sammuttaa aina huoneesta poistuessa.

– Isoon osaan asumisen energiankäytöstä vaikuttavat käyttötottumukset, eli esimerkiksi se, että muistaa sammuttaa valot ja muutkin laitteet, kun huoneessa ei olla tai konetta ei käytetä.

Myös energiansäästölamput kannattaa sammuttaa välillä.

– Ei ole järkeä räpsytellä niitä päälle ja pois joka minuutin välein, mutta jo kymmenen minuutin poissa olon ajaksi valot kannattaa sammuttaa.

Tietokoneen näyttö kiinni kahvitauon ajaksi

Työpaikalla kaikkeen energiansäätöön ei voi vaikuttaa. Kokkosen mukaan on kuitenkin muutamia helppoja tapoja osallistua talkoisiin.

– Esimerkiksi toimistosta voi sammuttaa valot taukojen ja palaverien ajaksi. Vielä tärkeämpää on asettaa oman tietokoneen virransäästöasetukset kuntoon ja sulkea kone viimeistään töistä lähtiessä. Pidemmän tauon, eli vaikkapa kahvitunnin ajaksi voi sammuttaa tietokoneen näytön.

Työpaikalla kannattaa kiinnittää huomiota myös kopiokoneen ja tulostimen virrankulutukseen.

– Ne jäävät helposti päälle öiksi ja viikonlopuiksi. Yleensä niissä on virransäästöautomatiikka, jolla voi aktivoida koneen automaattisesti pois päältä, jos sitä ei käytetä pitkään aikaan.

Paperia voi säästää kopioidessa ja tulostaessa.

– Jos tulostaa pitkiä raportteja, kannattaa tulostaa kaksipuoleisia kopioita tai kaksi sivua samalle arkille.

Osallistu energiansäästöön Facebookissa tai Twitterissä

Energiansäästöviikkoa on vietetty Suomessa yli kymmenen vuoden ajan lokakuussa viikolla 41.

Tänä vuonna kampanja on uudistunut. Nyt sen pääpaino on verkkopalvelussa. Motiva toivoo ihmisten kertovan energiansäästöteoistaan esimerkiksi yhteisöpalveluissa Facebookissa ja Twitterissä.

Miten suomalaiset säästävät sähköä? Kuuntele gallup . Lisätietoa ja niksejä energian säästämiseksi energiansäästöviikon teemasivuilta.

Lue myös:

    Uusimmat