Mainos

Energiansäästölamppu ei aina ympäristöystävällisin

Hehkulamppujen vaihtaminen energiansäästölamppuihin ei automaattisesti ole ympäristöystävällisempää kuin vanhojen lamppujen käyttö. Teknillisen korkeakoulun vielä julkaisemattomasta tutkimuksesta selviää, että hehkulamppujen energia palautuu käytännössä kokonaan asuntojen lämmöksi. Tällöin lamppujen vaihtaminen voi kasvattaa hiilijälkeä, kun hukkaenergia on korvattava lämmittämällä.

Silloin kun lämmitys on fossiilipohjaista, lopputuloksena on hiilijalanjäljen kasvu.

- Sähkölämmittäjän kannalta lopputulos on plus miinus nolla. Se lämpö mikä jää hehkulampusta saamatta, niin se korvautuu lämpöpatterista ja talon kokonaisuuden kannalta se käytetty sähköenergian määrä on jotakuinkin sama. Sitten on öljylämmitys, se lisää vastaavasti öljyn käyttöä lämmitykseen ja öljyllä on taas suurempi päästökerroin kun sähkön tuotannolla, sanoo TKK:n sähkötekniikan professori Matti Lehtonen.

Lehtosen mukaan ratkaiseva on se, kuinka iso osa lampun päälläoloajasta on hyödyllistä lämmityksen kannalta.

Professori ei kuitenkaan lähde vastustamaan hehkulamppujen siirtymistä historiaan.

- Energiansäästölamput tulevat, ei niitä voi vastustaa. Sehän olisi sama asia, kuin että pysäyttäisi kehityksen. Energiatehokkuuden takia on parempi, että valaistus on valaistusta ja lämmitys lämmitystä.

Parhaimpana ja ympäristöystävällisimpänä ratkaisuna Lehtonen pitää lämpöpumppua. Maalämpöä erityisesti. Öljylämmitystekniikoiden kehityksen hän ei kovinkaan paljoa usko. Asiasta kertoo ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

- Hehkulampun vaikutusta hiilidioksidin määrään on Lehtosen mukaan kuitenkin vaikea arvioida. Oleellisia tekijöitä ovat esimerkiksi se, käytetäänkä lämmityksen tukena puuta ja onko talossa lämpöpumppuratkaisu.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.