Energiankuluttajat aprikoivat IVO-fuusiota

Energiayhtiöiden asiakkaat eivät sinänsä vastusta IVOn ja Nesteen fuusiota, mutta tiettyjä reunaehtoja sulautumiselle asetetaan. Teollisuusasiakas vaatii Nesteen maakaasutoiminnan erottamista omaksi yhtiökseen. Sähkönjakeluyhtiöitä edustava Sähköenergialiitto puolestaan eriyttäisi myös IVOn jakeluverkon omaksi yhtiöksi.

Suomen suurimman yksittäisen sähkönkäyttäjän UPM-Kymmenen energiayksikön johtaja Pertti Simolan mukaan teollisuus on selkeästi viestittänyt, ettei se hyväksy Nesteen omistaman Gasumin pitämistä uudessa energiakonsernissa. Teollisuuden mielestä ei ole hyväksyttävää, että kaasun tuoja pystyisi tuottamaan siitä sähköä ja myymään edelleen.

Hyvänä mallina Gasumin omistukselle Simola esittää sähkömerkkinoilla toimivaa Suomen Kantaverkkoa. Se syntyi kun IVOn ja Pohjolan Voiman kantaverkot yhdistettiin.
Kantaverkon omistavat IVO, PVO ja valtio. Lisäksi vakuutusyhtiöt Pohjola, Sampo ja Tapiola ovat mukana sijoitusmielessä. Myös uuden energiakonsernin tuleva pääjohtaja Heikki Marttinen pitää Kantaverkko-mallia Gasumin tapauksessa varteenotettavana vaihtoehtona.
Simola ei poissulje ajatusta, että UPM-Kymmene menisi osakkaaksi kaasun siirtoyhtiöön. Kaasuliiketoiminnan tuottoa hän pitää kohtuullisen luotettavana.

Jakeluverkko erilleen

Sähköenergialiiton toimitusjohtaja Juha Naukkarinen ymmärtää, että Suomeen synnytettiin energiajätti ulkomaisten kilpailijoiden vastapainoksi. Naukkarinen on kuitenkin huolissaan kotimaan kilpailun säilymisestä.

Teollisuuden tavoin sähkönjakeluyhtiöt pitävät tärkeänä, että kaasu eriytetään omaksi yhtiöksi. Naukkarisen mukaan myös IVOn omistama jakeluverkko pitäisi siirtää erillisen omistuksen alaisuuteen. IVOn osuus maan jakeluverkosta on tällä haavaa 15 prosenttia ja yritys on asettanut tavoitteekseen 30-35 prosenttia.

Laki voi kuitenkin estää IVOn kaavailut. Kauppa- ja teollisuusministeriö tuo kilpailulakiuudistuksen myötä tällä viikolla hallitukseen sähkön jakelutoimintaa koskevan esityksen. Esityksen mukaan mikään yksittäinen taho ei saisi omistaa enempää kuin 25 prosenttia sähkön jakelutoiminnasta. Sähköalan keskittymistä käsitellyt työryhmä esitti markkinaosuuden rajaamista 20 prosenttiin.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat