Mainos

Energian kulutus kasvoi reippaasti

Kasvu koski muun muassa uusiutuvan energian ja puupolttoaineen käyttöä. Vesi- ja tuulivoiman tuotanto sen sijaan vähenivät viime vuonna.

Energian kulutus on kasvanut viime vuonna kahdeksan prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Kasvun taustalla on lauhdevoiman osuuden lisääntyminen ja teollisuuden energiantarpeen kasvu edellisen vuoden poikkeuksellisen alhaiselta tasolta.

Energiasektorin hiilidioksidipäästöt lisääntyivät yli viidenneksellä, kun lauhdesähkön tuottamisessa tarvittavien fossiilisten polttoaineiden käyttö kasvoi.

Myös uusiutuvan energian käyttö nousi, kun metsäteollisuuden jäteliemien hyväksikäyttö palautui normaaliksi. Myös muun puupolttoaineen käyttö lisääntyi teollisuudessa. Sen sijaan vesivoiman ja tuulivoiman tuotanto väheni.

Lauhdevoiman tuotanto vaihtelee voimakkaasti vuosittain Pohjoismaiden vesitilanteen mukaan. Viime vuoden kaltaisina kuivina vuosina sähköä joudutaan tuottamaan lauhdevoimalla.

Sähkön pörssihinta oli viime vuonna keskimäärin korkeampi kuin kertaakaan aiemmin, vaikka hinta laski selvästi vuoden lopulla. Sähkön listahinnat kuluttajille kohosivat 8-11 prosenttia.

Myös polttoaineiden kuluttajahinnat olivat viime vuonna keskimäärin edellistä vuotta korkeammat.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.