Mainos

Energian hinta kauhistuttaa kauppapuutarhureita

Kauppapuutarhat ovat huolissaan öljyn ja sähkön hinnan noususta. Viimeaikainen hintojen kipuaminen kurittaa puutarhoja ankarastikin. Vihannespuutarhoilla jo 40 prosenttia kustannuksista tulee sähkölaskusta ja lämmityksestä. Viljelijöiden saama hinta tomaateista ja kurkuista ei ole kuitenkaan noussut samaa tahtia:

Orimattilalainen puutarhayrittäjä Hannu Varpio on viljellyt kurkkua parikymmentä vuotta. Varpio on hyvä esimerkki siitä, kuinka ison loven lompakkoon lämmitys- ja sähkökustannukset nykyisellään tekevät.

- Viime kesästäkin hinnat ovat nousseet varmaan kymmeniäkin prosentteja. Kolmen, neljän viime vuoden aikana energian hinta on hyvinkin noussut 50 prosenttia, Varpio harmittelee.

puutarhuri Hannu Varpio

Koko puutarha-alalla mietitään nyt keinoja kiristää vyötä.

Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen sanoo, että ratkasuja on löydettävä ja tehostettava tuotantoa, jotta saadaan kiloja tai kappaleita enemmän neliötä kohden. Jalkasen mukaan toisaalta kotimaiseen energiaan siirtyminen on vauhdittunut viime vuosina.

Ongelmana alalla on, että tuottajien saama hinta kurkuista ja tomaateista on jäänyt kauas jälkeen rajusti kohonneista tuotantokustannuksista.

Hannu Varpio sanoo, että keskihinta kurkuista ja tomaateista saisi olla ympäri vuoden viljelijälle noin euron ja 60 senttiä.

Kasvihuoneet kylmenevät

Moni puutarhayrittäjä on pistänyt kustannusten noustua kasvihuoneiden ovat säppiin viime vuosina.

Jyrki Jalkanen sanoo, että energian hinnannousu ei yksistään aiheuta ammatista luopumista. Toiminnanjohtajan mukaan se toki vauhdittaa luopumista joiltain osin.

- Ne ketkä miettivät mahdollisesti alasajoa, niin varmaan toteuttavat sen nopeammin, Jalkanen sanoo.

Varpion puutarhalla Orimattilassa kurkkua aiotaan silti viljellä vastaisuudessakin:

Hannu Varpio ei pienestä hätkähdä.

- Pitää olla rohkee vaan ja mennä pää edellä, Varpio nauraa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.