Mainos

Energiamarkkinavirasto haluaa sähköyhtiöt ulos Fingridistä

Energiamarkkinaviraston ylijohtaja korostaa, että sähköntuottajien ja -myyjien omat edut heijastuvat kantaverkkoyhtiön toimintaan. Kantaverkkoyhtiön hallituksessa olevat sähköyhtiöt saavat ylivertaiset tiedot muihin toimijoihin verrattuna.

Energiamarkkinaviraston ylijohtaja Asta Sihvonen-Punkka kannattaa EU:n komission esitystä, etteivät sähköyhtiöt saisi omistaa edes vähemmistöosuutta kantaverkkoyhtiöistä. Paras tapa järjestää kantaverkon omistus on valtion kokonaan omistama osakeyhtiö, hän arvioi Energiauutisten haastattelussa.

Tällä hetkellä Fortum ja Pohjolan Voima omistavat hieman yli puolet Suomen kantaverkkoyhtiö Fingridistä. Valtion osuus on 12 prosenttia. Loput osakkeet ovat yksityisillä sijoittajilla.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) kertoi joulukuun alussa, että Suomi olisi valmis pudottamaan Fortumin ja Pohjolan Voiman osuuden hieman alle puoleen. Sen sijaan sähköyhtiöiden ostaminen ulos Fingridistä on hänen mukaansa lähes mahdotonta.

Sihvonen-Punkka korostaa, että sähköntuottajien ja -myyjien omat edut heijastuvat kantaverkkoyhtiön toimintaan. Kantaverkkoyhtiön hallituksessa olevat sähköyhtiöt saavat ylivertaiset tiedot muihin toimijoihin verrattuna.

- Kantaverkkojen asema sähkömarkkinoiden toimivuuden kannalta on niin keskeinen, että omistusmuoto ei saisi aiheuttaa epäluottamusta, Sihvonen-Punkka sanoo.

Energiauutisia julkaisee Energiateollisuus, joka on energiayhtiöiden edunvalvontajärjestö.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.