Energiakulut kuriin taloyhtiöissä

Luonnostaan säästäväiset suomalaiset eivät koe energiansäästöä kerrostaloissa omakseen samalla tavalla kuin omakotitalossa asuvat. Esimerkiksi tuuletuksen suhteen ollaan paljon leväperäisempiä. Energialasku ei tule suoraan omaan postilaatikkoon vaan helposti ajatellaan, että taloyhtiöhän sen maksaa.

Kiinteistöliitto Uusimaan neuvontainsinööri Jaakko Laksola antaa kolme vinkkiä siitä, kuinka myös taloyhtiöissä - eritoten kerrostaloissa - saadaan painettua lämmityskuluja pienemmiksi:

1. Lämmin käyttövesi

Lämpimän käyttöveden osuus talon energiankulutuksesta on vanhemmissa taloissa noin 40 %. Lämmintä vettä ei siis todellakaan pidä laskea turhaan vaan kuluttaa ainoastaan se, mikä on pakko

Ensimmäiseksi mitataan virtaamat. Jos ne ovat liian suuret sekoittajissa, hanat säädetään siten, että ne saadaan oikeaksi. Hyvä signaali virheellisestä säädöstä on se, että lämmintä vettä on odotettava yli 10 sekuntia. Myös kiertojohtoverkosto tulee säätää, mikä on erikoismiehen tehtävä. Kun nämä ovat oikein, myös säätökäyrää voidaan laskea vastaavasti.

2. Huonelämpötila

Huonelämpötilojen on oltava yhtä suuret eri asunnoissa. Tämä mitataan oleskelualueelta, joka on määritelty asumisterveysohjeessa 60 cm seinästä ja 110 cm lattiasta. Käytännössä lämpötila mitataan keittiön pöydältä, sohvalta ja sohvapöydältä sekä vuoteelta. Jos erot ovat 2-3 astetta suurempia, tehdään verkoston tasapainottava perussäätö.

3. Kiinteistön käyttö

Käytetään kiinteistöä kuten pitää! Kun nykyisin keskustellaan kiinteistön energianhallinnasta, toimenpiteet jaetaan usein pitkä- tai lyhytkestoisiin. Lyhytkestoiset ovat sellaisia töitä, joita huoltomies voi tehdä: lämmittää kiinteistöä oikein ja tarkkailla laitteiden toimintaa ja niissä mahdollisesti ilmeneviä vikoja.

Pitkäkestoisia toimenpiteitä ovat puolestaan esimerkiksi taloyhtiön hallituksen tekemät investointipäätökset vaikkapa lämmöneristysten lisäämisestä. On kuitenkin muistettava, että säästöksi nämä toimenpiteet muuttuvat vasta sitten, kun lämmittäjä, eli huoltomies, osaa alentaa säätökäyrää lämmönjakokeskuksessa.

Lue myös:

    Uusimmat