Mainos

Energiakomissaari: Ottakaa mallia Suomesta ydinjäteaikatauluissa

EU-komissio patistaa jäsenmaita vauhdittamaan päätöksiään ydinjätteen loppusijoittamisesta. Energiakomissaari Günther Oettingerin mukaan on korkea aika päättää asiasta, sillä EU-maissa ei ole otettu käyttöön ensimmäistäkään loppusijoituspaikkaa, vaikka ydinvoimaa on käytetty unionissa jo yli 50 vuotta.

Oettingerin mukaan ydinjätteitä ei voida loputtomiin säilyttää maanpäällisissä tai lähellä maan pintaa sijaitsevissa välivarastoissa, sillä ne ovat alttiita onnettomuuksille ja terrori-iskuille.

Muiden EU-maiden tulisi energiakomissaarin mielestä ottaa mallia Suomesta, Ruotsista ja Ranskasta, jotka ovat ottamassa käyttöön loppusijoituspaikat vuoteen 2025 mennessä. Suomen Olkiluotoon valmistuvan loppusijoituspaikan on määrä olla käytössä ensimmäisenä maailmassa jo vuonna 2020.

Oettinger esitteli tänään Brysselissä komission lakiehdotuksen radioaktiivisen jätteen loppusijoittamisesta. Lakiesityksen mukaan jäsenmaiden tulisi vuoteen 2015 mennessä esittää ohjelmansa siitä, miten ja millaisella aikataululla ne aikovat ratkaista loppusijoitusongelmansa.

Komissio haluaa myös kieltää ydinjätteen viennin unionin ulkopuolisiin maihin loppusijoitettavaksi.

Vaikka unionimaissa tuotettu ydinjäte täytyykin sijoittaa EU:n rajojen sisälle, Oettinger tyrmää ajatuksen siitä, että esimerkiksi harvaanasuttu Suomi määrättäisiin ottamaan vastaan ydinjätettä muista unionimaista.

- Jokaisen maan on itse huolehdittava omista jätteistään, Oettinger vastasi STT:n esittämään kysymykseen.

Pekkarinen tyytyväinen

Komissio haluaa lakiesityksellään tehdä kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n turvanormeista oikeudellisesti sitovia kaikissa EU-maissa.

Vaikka energiavaihtoehdoista päättäminen kuuluu jäsenmaiden kansalliseen päätäntävaltaan, Oettingerin mukaan on tarpeen, että EU:hun luodaan unionitasoinen lainsäädäntö ydinjätteen käsittelystä.

- Turvallisuus on yhteinen asiamme. Yhdessä maassa tapahtuvalla onnettomuudella voi olla vakavia vaikutuksia myös maissa, Oettinger tiivisti.

Suomen hallitus oli tyytyväinen komission esitykseen. Elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) mukaan Suomi kannattaa yhteisten minimisäännösten luomista EU:hun.

- Vaikka ydinjätehuollon järjestäminen vie käytännössä vuosikymmeniä, tulee ydinenergiaa käyttävillä mailla olla alusta asti suunnitelma siitä, miten asia hoidetaan, Pekkarinen painotti tiedotteessaan.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.