Energiajuomat ja mehut syövät nuorten hampaat

Lasten ja nuorten hampaiden nopea kuluminen huolestuttaa hammaslääkäreitä. Englantilaistutkimuksen mukaan varhaisnuorten hampaiden kuluminen on seitsemän kertaa yleisempää kuin aikuisilla.

Suurimpana syyllisenä kulumiseen pidetään happamien nesteiden kuten mehujen, limsojen ja energiajuomien litkimistä.

- Pelkään, että Suomessa ollaan hyvin lähellä noita englantilaistutkimuksen arvoja. Suomalaislasten hampaat ovat hyvässä kunnossa, kun puhutaan reikiintymisestä. Tämä kuluminen on nyt sellainen ongelma, mitä ei ole otettu tarpeeksi huomioon, kertoo dosentti Sára Karjalainen Turun yliopistosta.

- Sokeri ei ole tässä nyt se ongelma, vaan nimenomaan juomien sisältämä happo aiheuttaa kulumista, Karjalainen jatkaa.

Karjalaisen mukaan kulumista on noin 6-7 prosentilla suomalaisaikuisista. Jos englantilaistutkimuksen luvut pätevät Suomessa, lähes jopa puolella suomalaislapsista saattaa olla kulumista hampaissa.

Syynä juomien kulutuksen lisääntyminen

Yhdeksi syyksi ongelmaan Karjalainen tarjoaa juomamäärien ja happamien juomien kysynnän lisääntymistä. Vuosien 1998 ja 2006 aikana virvoitusjuomien myynti on kasvanut Suomessa 40 prosentilla.

- Jos mietitään esimerkiksi 1980-lukua, niin ei silloin ollut suuria supermarketteja, joissa oli tonttikaupalla juotavaa. Nyt on toisin, Karjalainen sanoo.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan viimevuotisen raportin mukaan tilanne on karu. 13-vuotiaan suomalaisnuoren päivittäisestä juomamäärästä jopa neljännes on happamia juomia.

Kulumista ei huomaa itse

Kulumista on vaikea itse huomata ajoissa. Pitkälle kuluneet hampaat vihlovat ja niiden kiille lohkeilee.

- Asianosainen huomaa kulumisen vasta silloin, kun on liian myöhäistä, Karjalainen sanoo.

Asiantuntijan mukaan pitkällä edennyt kuluminen vaatii isoja hammashoitoja kuten muun muassa oikomishoitoa.

Ratkaisuksi ongelmaan Karjalainen tarjoaa happamien juomien vähentämistä sekä sitä, että hammaslääkäritarkastuksissa kiinnitettäisiin enemmän huomiota hampaiden kulumiseen.

- Ei happamia juomia tarvitse missään nimessä juoda päivittäin. Ehkä kerran viikossa ja juhlapäivinä riittää, summaa Karjalainen.

Hampaiden kulumisesta keskusteltiin tänään Hammaslääkäripäivillä.

Lue myös:

    Uusimmat