Energiaa viruksista – mitä jos voisit ladata älypuhelimesi kävelemällä?

Tulevaisuudessa ihmiset saattavat pystyä lataamaan erilaisia teknologiavempeleitään pelkästään kävelemällä kengillä, joiden pohjiin on asennettu paperinohuet sähkögeneraattorit.

Toivoa tällaiselle kehitykselle antaa Lawrence Berkeley National Laboratory (LBNL), Kaliforniassa sijaitseva Yhdysvaltojen valtiollinen tutkimuslaitos.

LBNL:n tutkijat ovat onnistuneet muuttamaan mekaanista energiaa sähköksi geneettisesti muunnelluilla, harmittomilla viruksilla.

Tutkijat loivat virusten avulla generaattorin, joka tuottaa tarpeeksi sähkövirtaa pienen LCD-näytön tarpeisiin. Generaattori toimii painamalla postimerkin kokoista nappia, joka on päällystetty aiemmin mainituilla viruksilla.

Generaattori on ensimmäinen laatuaan. Koskaan ennen ei ole pystytty hyödyntämään niin sanottuun pietsosähköiseen ilmiöön perustuvaa sähköistä jännitettä käyttämällä elollisia olioita.

Pietsosähköinen ilmiö on aineen ominaisuus, jossa aine polaroituu sähköisesti, kun siihen vaikuttaa mekaaninen jännitys.

Tutkijoiden läpimurron ansiosta tulevaisuudessa siintävät mitättömän pienet laitteet, jotka keräävät sähköenergiaa jokapäiväisistä askareista, kuten kävelystä, portaiden nousemisesta tai oven sulkemisesta ja avaamisesta.

Tutkimustulokset ovat nanoteknologian kannalta muutenkin erittäin mielenkiintoisia, sillä tutkijoiden käyttämät virukset järjestävät itse itsensä oikeanlaiseksi kalvoksi, jonka avulla generaattori toimii.

Itsejärjestäytyminen, eli monimutkaisten rakenteiden syntyminen ilman ulkopuolista ohjausta on ollut nanoteknologiatutkimuksen pitkäaikainen tavoite.

Tutkijoiden tulokset julkaistiin Nature Nanotechnology -tiedelehdessä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat