Mainos

Enemmistö suomalaisista haluaa kaivosveron

Selvä enemmistö suomalaisista kannattaa kaivosyhtiöiltä kerättävän kaivosveron käyttöönottoa, selviää Taloustutkimuksen kyselystä. Kyselyn teetti Suomen luonnonsuojeluliitto ja sen tulokset julkaistiin Porin SuomiAreenan tilaisuudessa aamupäivällä.

Selvityksen mukaan 73 prosenttia suomalaisista kannattaa kaivosveroa. 16 prosenttia vastanneista vastustaa veron käyttöönottoa.

Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava pitää hyvänä sitä, että kaivosvero otettaisiin käyttöön.

- Se olisi kansantalouden ja hyvinvoinnin kannalta hyvä asia. On kohtuutonta, että kallioperästä otetaan kaikki irti 10-20 vuoden sisällä, ilman, että yhteiskunta hyötyy. Tämmöisiä rahastomalleja pitää kehittää, sillä niistä saadaan pitkäaikaisia hyötyjä, Sulkava kertoo MTV3 Uutisille.

Kaivosveron kannatus on vahva ylipuoluerajojen. Eniten sen kannalla ovat kuitenkin vasemmistoliiton äänestäjät. Jopa 85 prosenttia puolueen kannattajista kallistuu veron puolelle. Vähiten kaivosvero saa tukea rkp:n äänestäjiltä. Heistä 53 prosenttia näyttää verolle vihreää valoa.

Selvityksen mukaan miehet ovat hieman naisia useammin kaivosveron kannalla. Nuoret eivät ole aivan yhtä varmoja kuin keski-ikäiset, vaikka enemmistö heistäkin veroa kannattaa.

Vaikka ympäristöstä ollaan huolissaan, reilusti yli puolet vastaajista katsoo silti kaivostoiminnasta olevan Suomelle enemmän hyötyä kuin haittaa.

Sulkavan mielestä ympäristömääräyksiin pitää kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota.

- Jos annetaan merkki siitä, että Suomessa voi rikkoa ympäristömääräyksiä tai ylittää niitä, niin kyllä se on vaarallinen ja merkittävä uhka, Sulkava selvittää.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.