Mainos

Enemmistö sipoolaisista vastustaa rajamuutoksia

Taloustutkimuksen tekemän kyselyn mukaan 90 prosenttia sipoolaisista kannattaa nykyisiä kuntarajoja iästä, äidinkielestä tai asuinpaikasta huolimatta.

Yhdeksän kymmenestä sipoolaisesta vastustaa Lounais-Sipoon liittämistä Helsinkiin. Alueliitosta kannattaa viitisen prosenttia, ja viisi prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

Taloustutkimus kysyi marraskuussa 1001:n sipoolaisen mielipidettä mahdollisesta alueliitoksesta Helsingin kanssa. Kaikista vastaajista nykyisen kaltaista Sipoota kannatti 84 prosenttia. Lounais-Sipoossa oli muuta enemmän vastaajia, jotka eivät osanneet sanoa kantaansa. Myös liitoksen vastustajia oli liitosalueella muuta Sipoota vähemmän, 78 prosenttia.

Lounais-Sipoon palveluiden parantumiseen liitoksen myötä uskoi 27 prosenttia. Saman verran uskoi palveluiden pysyvän entisellään ja niiden huonontumiseen liitoksessa uskoi 39 prosenttia.

Entiset helsinkiläiset kuntaliitosta vastaan

Alue- ja kuntaministeri Hannes Manninen nimesi syyskuun lopussa Pekka Myllyniemen selvittämään, onko kuntajaon muuttamiseen Sipoon, Vantaan ja Helsingin välillä tarvetta.

Myllyniemi tapasi sipoolaisia asukasillassa eilen ja toisen kerran vielä huomenna. Myllyniemen mukaan myös asukasillassa kuntarajan muuttamiseen suhtauduttiin kielteisesti.

- Puheenvuoroja käyttäneiden perustelut olivat aika henkilökohtaisia. Moni oli muuttanut Sipooseen Helsingistä ja pitää Sipoota niin erinomaisen hyvänä paikkana, ettei halua alueliitosta, Myllyniemi kertoo.

Myllyniemi jättää esityksensä kuun loppuun mennessä. Hän ei vielä suostu paljastamaan ehdotuksen sisältöä, mutta sanoo kuitenkin, että kuntajaon muuttaminen vaatii vahvat perusteet, eikä sen tekeminen ole yksinkertainen asia.

Kuntarajat kuumina kesäkuusta lähtien

Keskustelu kuntarajojen siirtämisestä on käynyt kiivaana kesäkuusta lähtien, kun Helsinki ilmoitti tavoittelevansa Lounais-Sipoosta noin 5000 hehtaarin maa-alaa asuntotuotantoa varten. Samaan pakettiin Helsinki haluaa myös Västerkullan kiilan Vantaalta.

Sipoo teki vastaiskun syyskuussa lunastuslupahakemuksella, joka koskee Helsingin omistuksessa olevia alueita Lounais-Sipoossa. Helsinki on kuitenkin ilmoittanut ympäristöministeriölle laatimassaan lausunnossa, ettei se ole valmis luopumaan noin 230 hehtaarin alueesta, jonka Sipoo haluaisi liittää itseensä.

Sipoossa puuhataan kovaa vauhtia uutta yleiskaavaa, jonka lähtökohdaksi kunnanvaltuusto on hyväksynyt Sipoon väkiluvun kasvattamisen 40 000 asukkaalla vuoteen 2025 mennessä.

Kyselyssä asukasmäärän kasvattamiseen suhtautui myönteisesti lähes puolet vastaajista. Voimakasta kasvua vastusti 27 prosenttia. Sipoossa on tällä hetkellä noin 19 000 asukasta.

Vantaalla Helsingin ehdotukseen kuntajaon muuttamisesta suhtaudutaan varovaisen myönteisesti. Etelä-Suomen lääninhallitukselle tehdyssä lausuntoluonnoksessa todetaan, että kuntaliitos parantaisi Vantaan kaakkoisosien kehittämismahdollisuuksia.

Myös Sipoon ja Helsingin on määrä toimittaa lausuntonsa kuntajakoesityksestä ja siitä tehdyt huomautukset lääninhallitukselle perjantaihin mennessä. Helsingin kaupunginhallitus ehdottaa valtuustolle, että se tulevassa käsittelyssä uudistaisi kesäkuussa tekemänsä esityksen kuntajaon muuttamisesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.