Enemmistö irlantilaisista kannattaa aborttia

Lähes kahdeksan kymmenestä irlantilaisesta sallisi abortin tietyissä poikkeustapauksissa. Kysely tehtiin sen jälkeen kun julkisuudessa oli kiistelty raiskatuksi tulleen 13-vuotiaan tytön tapauksesta. Tyttö hankkiutui raskauden keskeytykseen brittiläiselle klinikalle kahden oikeuskäsittelyn jälkeen.

Irish Times -lehden tänään julkaiseman tutkimuksen mukaan 35 prosenttia irlantilaisista sallisi raskauden keskeytyksen, jos äidin henki on vaarassa. Vastanneista 14 prosenttia kannattaisi aborttia myös, mikäli äidin terveys olisi vaarassa. Vastanneista 28 prosenttia oli sitä mieltä, että abortin pitäisi olla tarjolla kaikille sitä tarvitseville. Tutkimukseen haastateltiin tuhatta ihmistä.

Viisi vuotta sitten korkein oikeus käsitteli 14-vuotiaan tytön tapausta. Abortti todettiin lailliseksi, mikäli se aiheuttaisi "huomattavan riskin äidille". Tällainen riski olisi esimerkiksi itsemurhayritys.

Yksikään valtion sairaaloista ei tee abortteja, joten yhä useampi matkustaa toimenpiteeseen ulkomaille. Huhtikuun ja kesäkuun välisenä aikana yli 1 300 irlantilaisnaista matkusti abortin takia Britanniaan. Vuosi sitten vastaavana aikana luku oli viisi prosenttia pienempi.
(STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat