Mainos

Enemmistö hyväksyy homoliitot

Kansan niukka enemmistö antaisi tuoreen kyselyn perusteella homopareille oikeuden suhteensa virallistamiseen. Mielipiteet kuitenkin jakautuvat niin suomalaisten keskuudessa kuin eduskunnassakin.

Kansan enemmistö hyväskyy homoliitot.


Aamulehden Suomen Gallupilla teettämän kyselyn mukaan 52 prosenttia kansalaisista suhtautuu myönteisesti homoparien haluun virallistaa suhteensa. Vähemmistö eli 40 prosenttia kyselyyn vastanneista suhtautui asiaan kielteisesti. Sen sijaan enemmistö kansalaisista torjui ajatuksen, että homopareilla olisi mahdollisuus tulla vihityksi aviopariksi. Vihkimistä kannatti kolmannes kyselyyn vastanneista.

Kaikkein kielteisimmin suhtauduttiin homoparien oikeuteen adoptoida lapsia: vain vajaa neljännes hyväksyi ajatuksen. Eniten ymmärtämystä homoparien asialle löytyy pääkaupunkiseudulta ja vähiten maaseudulta. Eniten toisistaan eroavat kyselyn perusteella vihreitä kannattavien pääkaupunkilaisnaisten ja keskustaa kannattavien yli 65-vuotiaiden itäsuomalaisten miesten arvomaailmat. Valtaosa ensimmäisen ryhmän vastaajista suhtautui homoliittoihin myönteisesti, kun taas jälkimmäisessä ryhmässä asiaa ei näytetty hyväksyvän ollenkaan.

Naiset miehiä sallivampia

Aamulehden kysely vahvistaa, että nuoret, naiset ja kaupunkilaiset ovat keskimäärin sallivampia vähmmistöjen oikeuksien suhteen. Myös koulutus ja työssäkäynti näyttävät lisäävän sallivuutta. Enemmistö miehistä ei sallisi edes homosuhteiden rekisteröintiä. Jyrkimmät vastustajat löytyvät keskimäärin maaseudun eläkeläisten joukosta. Muuhun Eurooppaan verrattuna suomalaisia ei kuitenkaan voi pitää erityisen homovihamielisinä. Muissa Pohjoismaissa rekisteröinti on jo mahdollista.

Lakiesitys homosuhteiden virallistamisesta on edennyt eduskunnan lakivaliokunnan käsittelyyn. Virallistaminen tapahtuisi niin arkisesti, että pari käy yhdessä allekirjoittamassa rekisteröintiasiakirjan. Liiton osapuolilla olisi oikeus toisen omaisuuteen, keskinäinen perimysoikeus, oikeus elatukseen, ja mahdollisuus perhe-eläkkeeseen. Oikeutta ottolapseen tai yhteiseen sukunimeen ei ole tulossa. Nimenmuutosta toki voi hakea, mutta asia pitää hoitaa lääninoikeuden kautta.

Mielipiteet jakautuvat eduskunnassakin. Ennakkoarveluiden mukaan homosuhteiden rekisteröintilaki menisi täpärästi läpi. Lopullisessa äänestyksessä puolueet ovat jättäneet harkintavallan jokaisen kansanedustajan omantunnon päätettäväksi.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.