Mainos

Endeavour-sukkula valmistautuu lähtöön

Sukkulan miehistö tekee kansainvälisellä avaruusasemalla huoltotöitä sekä kolme avaruuskävelyä. Endeavourin matkaan lähtee myös 55-vuotias entinen ala-asteen opettaja.

Yhdysvaltojen avaruussukkula Endeavour on valmiina laukaisuun. Lähdön on määrä tapahtua puoli kahdelta ensi yönä Suomen aikaa.

Kyseessä on Endeavourin ensimmäinen lento yli neljään vuoteen.

Lento on historiallinen myös siksi, että mukana on 55-vuotias Barbara Morgan, entinen ala-asteen opettaja. Hänestä tulee opettajakunnan ensimmäinen avaruudessa käynyt jäsen.

Floridan Cape Canaveralin sää vaikutti sukkulan lähdön onnistumisen suhteen suotuisalta. Meteorologit ennustivat laukaisuhetkelle selkeää säätä 80 prosentin todennäköisyydellä.

Endeavourin seitsenhenkinen miehistö auttaa Kansainvälistä avaruusasemaa ISS:ää rakennus- ja huoltotöissä. Miehistön on tarkoitus tehdä pareittain kolme avaruuskävelyä, joista jokainen kestää kuusi ja puoli tuntia.

Avaruusmatka kestää suunnitelmien mukaan 11 päivää, mutta avaruushallinto Nasa saattaa pidentää tehtävää kolmella päivällä ja yhdellä avaruuskävelyllä.

Nasa on tutkinut ja kunnostanut Endeavourin tarkkaan ja kertoo avaruusaluksen olevan "kuin uusi". Laukaisua seurataan kymmenistä kameroista ja miehistö tarkastaa avaruudessa aluksen lämpökilven perinpohjaisesti. Columbia-sukkula tuhoutui lämpökilvessä olleen halkeaman vuoksi kesken laskeutumisen vuonna 2003.

Yli 20 vuoden odotus päättyy

Endeavourin mukaan lähtevä Barbara Morgan on odottanut lentoa avaruuteen jo yli 20 vuotta. Hän toimi 1980-luvulla avaruuslennolle osallistuneen opettajan Christa McAuliffen varamiehenä. Molempia oli jo tuolloin koulutettu matkaa varten useiden vuosien ajan.

Varamiehen rooli pelasti Morganin hengen, sillä McAuliffea ja kuutta muuta miehistön jäsentä kuljettanut Challenger-sukkula räjähti 73 sekuntia laukaisun jälkeen tammikuussa 1986. Kaikki aluksessa olleet kuolivat.

Yhdysvaltojen presidentin George W. Bushin vaimo Laura soitti alkuviikosta Morganille sanoakseen hänelle onnittelut "yhdeltä opettajalta toiselle". Bush myös kiitti Morgania hänen sitoutumisestaan avaruusohjelmaan ja koulutukseen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.