Mainos

Endeavour-sukkula laskeutui turvallisesti

Endeavourin paluuta aikaistettiin hirmumyrsky Deanin vuoksi. Seuraavat Yhdysvaltain avaruushallinnon suunnittelemat avaruussukkuloiden laukaisut tehdään loka- ja joulukuussa.

Yhdysvaltalainen avaruussukkula Endeavour on palannut Maahan turvallisesti.

Sukkula laskeutui Floridaan Kennedyn avaruuskeskukseen puoli kahdeksalta illalla Suomen aikaa. Sää oli laskeutumishetkellä hyvä.

Endeavourin komentaja Scott Kelly hiljensi sukkulan vauhdin ennen laskeutumisen aloittamista 400 kilometriin tunnissa. Ennen tätä Endeavour kiersi Maata 10 000 kilometrin tuntinopeudella 344 kilometrin korkeudella.

Sukkulan oli alun perin tarkoitus palata vasta huomenna, mutta Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa aikaisti paluuta Karibiaa ja Meksikoa moukaroineen hurrikaani Deanin uhkan takia.

Endeavour oli avaruudessa vajaat kaksi viikkoa, joista yhdeksän päivää se oli ankkuroituneena Kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle. Sukkulan astronautit huolsivat tänä aikana avaruusasemaa ja tekivät tutkimustöitä.

Miehistöön kuului viisi miestä ja kaksi naista, joista toisesta, Barbara Morganista, tuli ensimmäinen avaruudessa käynyt opettaja. Astronautit tekivät matkan aikana kaikkiaan neljä avaruuskävelyä.

Eniten huolta Endeavourin matkan aikana herätti sen suojakilpeen laukaisussa syntynyt pieni halkeama, joka johtui polttoainetankista irronneesta eristepalasta. Nasa kuitenkin vakuutti, ettei halkeama ollut turvallisuusriski.

Seuraavat Nasan suunnittelemat avaruussukkuloiden laukaisut on tarkoitus toteuttaa loka- ja joulukuussa. Lennoille varatuille polttoainetankeille on jo tehty muutoksia, jotta Endeavourin vahinko ei toistuisi. Samantapainen onnettomuus johti myös avaruussukkula Columbian räjähtämiseen ja koko seitsenhenkisen miehistön kuolemaan vuonna

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.