Enckellin taidetta Tennispalatsissa

Edelfeltin ja Gallen-Kallelan aikalaisen, taidemaalari Magnus Enckellin näyttely avattiin eilen Helsingin kaupungin taidemuseossa Tennispalatsissa. Nähtävillä on taiteilijan henkilöaiheisia maalauksia, piirustuksia ja grafiikkaa viideltä vuosikymmeneltä. Taiteilija Enckel kuvaa töissään hyvin usein nuoria miehiä, joita Tennispalatsin näyttelytöissä on hyvin paljon.

taidenäyttelyssä katsellaan tauluja

Taidemaalari Magnus Enckellin näyttely Helsingin kaupungin taidemuseon Tennispalatsin tiloissa esittelee taiteilijan henkilöaiheisia maalauksia - muotokuvia ja mytologisia aiheita - viideltä vuosikymmeneltä. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan myös uusinta Enckell-tutkimusta sisältävä näyttelyluettelo. Siinä käsitellään mm. taiteilijan töiden homoeroottisuutta, josta aiemmin on kirjoitettu melko peitellysti tai sivuutettu koko aihe. Sekä teosvalinnoilla että näyttelyluettelon artikkeleilla yleisö halutaan tutustuttaa uuteen Enckell-näkemykseen. Näyttelyn teokset kattavat taiteilijan koko tuotannon. Nähtävillä on 137 maalausta, piirustusta ja grafiikan työtä. Osa niistä on vähemmän esillä olleita töitä, osa tunnettuja suomalaisen taiteen klassikoita.

Enckell (1870-1925) aloitti uransa 1880-luvulla. Hänen tuotantonsa on nähty jakautuvan selkeästi kahtia: väriaskeettiseen symbolismiin ja uusimpressionistiseen värimaalaukseen. Tätä jakoa näyttelyn teosvalinnoilla pyritään arvioimaan uudelleen. Tarkoituksena on esitellä taiteilijan tuotannon läpikäyviä teemoja juuri ihmiskuvauksen avulla. Enckell sai jo varhain urallaan tunnustusta henkilömaalarina. Hänen tapansa kuvata ihmisiä oli sekä taiteellisesti persoonallinen että psykologisesti oivaltava. Jo 1890-luvun naismuotokuvissaan hän luopui imartelun periaatteesta. Miesaiheisissa kuvissa miehet esitetään samalla lailla kuin alastomat naismallit vuosisadan vaihteessa: he ovat poissaolevia objekteja vailla katsetta. Näyttely on avoinna 19. maaliskuuta saakka.

(STT-MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat