Enää vähemmistö pojista kirjoittaa ruotsin

Suomenkielisten päivälukioiden pojista alle puolet (48%) valitsi ruotsin ylioppilastutkintoonsa. Tämä selvisi, kun MTV:n uutiset laski ruotsin kirjoittajat lukioittain kevään ylioppilastutkintoaineistosta. Vielä kaksi vuotta sitten 57 prosenttia pojista valitsi toisen kotimaisen ja viime vuonna 51 prosenttia.

Tytöistä puolestaan 78 prosenttia valitsi ruotsin. Koska lukioissa on selkeä enemmistö tyttöjä, vaikuttaa heidän ruotsinintonsa kokonaistulokseen poikia enemmän. Yhteensä kevään kaikista ylioppilaista kaksi kolmesta kirjoitti toisen kotimaisen kielen.

Ruotsin suosio on laskenut edelleen. Vielä vuonna 2005 kun toinen kotimainen oli jo vapaaehtoinen aine ylioppilaskokeessa, sen valitsi noin 90 prosenttia kokelaista. Vuonna 2008, kun MTV:n uutiset ensimmäistä kertaa sai ylioppilastutkintoaineisten konekielisenä, sen valitsi 73 prosenttia, viime vuonna 68 prosenttia suomenkielisten päivälukioiden ylioppilaista.

Ruotsinkieliset ylioppilaat puolestaan eivät ole vähentäneet suomen kirjoittamista. Heistä yli 90 prosenttia kirjoittaa sen edelleen.

Erot lukioiden välillä huikeita

Joka kuudennessa suomenkielisessä päivälukiossa alle puolet kirjoittaa ruotsin. Suhteessa vähiten ruotsin kirjoittajia oli tänä keväänä Viitasaaren lukiossa Keski-Suomessa. Sen 50 ylioppilaasta vain kymmenen kirjoitti ruotsin. Rehtori Terttu Möttösen mukaan opiskelijat valitsivat mieluummin reaaliaineita ja matematiikkaa.

Vähiten ruotsia kirjoittavien joukosta löytyy lukioita niin Keski-Suomesta, Lapista kuin Uudeltamaaltakin.

Lukion ylioppilaiden sukupuolijakauma ei yksin selitä ruotsinkirjoitusintoa. Näin ei tee myöskään sijainti täysin suomenkielisellä alueella, sillä esimerkkejä löytyy lukioista, joissa lähes kaikki kirjoittavat ruotsin.

Näin esimerkiksi Urjalassa, missä tänä vuonna 26 ylioppilaasta yksi ei valinnut ruotsia. Myös Etelä-Savon Savitaipaleen lukiossa , Vesannossa Pohjois-Savossa ja Punkalaitumella Pirkanmaalla ruotsin into on korkea.

Maakuntienkin välillä eroja

Vertailu maakunnittain paljastaa, että vähiten ruotsia kirjoitetaan Keski-Suomessa, Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa sekä Pohjois-Karjalassa, kaikissa näissä 59 prosenttia kevään ylioppilaista kirjoitti ruotsin. Kaikissa näissä maakunnissa ruotsin kirjoittaminen on myös laskenut selvästi kahden vuoden aikana, noin 10 prosenttiyksikköä.

Laskua on tapahtunut selvästi myös Kanta-Hämeessä missä vuonna 2008 74 prosenttia kirjoitti ruotsin, nyt enää 61. Myös Varsinais-Suomessa laskua on tapahtunut kymmenisen prosenttiyksikköä, mutta siellä ruotsin kirjoitti edelleen 70 prosenttia.

Maakunnista eniten ruotsia kirjoitetaan Pohjanmaalla ja Keskipohjanmaalla (80%).

Katso Hanna Ruokankaan juttu

Lue myös:

    Uusimmat