Mainos

EN: Venäjän demokratiassa vielä puutteita

Euroopan neuvosto pitää Putinin "kontrolloidun demokratian" pahimpina ongelmina vapaan tiedonvälityksen puutteita, kuolemanrangaistuksen säilyttämistä sekä duuman vaalien korkeaa äänikynnystä.

Venäjän demokratia ei vielä täytä Euroopan neuvoston vaatimuksia. Parlamentaarinen yleiskokous listasi tänään Strasbourgissa pahimmiksi ongelmiksi vapaan tiedonvälityksen puutteet, kuolemanrangaistuksen säilymisen maan lainsäädännössä ja duuman vaalien korkean äänikynnyksen.

Venäjän jäsenehtojen toteutumiseen liittyvässä päätöslauselmassa yleiskokous kiitteli Venäjän edistymistä monilla ihmisoikeuksiin, demokratiaan ja oikeusvaltioon liittyvillä alueilla. Maalle vuonna 1996 Euroopan neuvostoon liittymisen yhteydessä asetetuista tavoitteista on kuitenkin toteutumatta niin monia kohtia, että tarkkailua aiotaan edelleen jatkaa.

Venäjän kehityksestä raportin laatineet brittikonservatiivi David Atkinson ja saksalainen sosialisti Rudolf Bindig nimesivät Venäjän järjestelmän presidentti Vladimir Putinin "kontrolloiduksi demokratiaksi", jonka on pelätty vaarantavan vallan kolmijaon.

Hodorkovskin tapaus horjutti luottamusta oikeudenkäyttöön

Öljy-yhtiö Jukosin pääomistajan Mihail Hodorkovskin oikeudenkäynti on Bindigin mukaan herättänyt epäilyksiä oikeudenkäytön riippumattomuudesta. Lisäksi Kreml on jatkuvasti lisännyt valtaansa televisiossa ja lehdistössä.

Euroopan neuvoston jäsenyysehtoihin kuuluu, että Venäjälle perustetaan riippumaton, puolueeton ja moniarvoinen sähköinen media. Valtion ei tule vaikuttaa myöskään yksityisten TV-yhtiöiden toimintaan.

Kritiikkiä esitetään myös asevelvollisten simputtamisesta ja armeijassa tapahtuvien itsemurhien suuresta määrästä. Parlamentaarikot vaativat lisäksi Venäjää vetämään joukkonsa kahdesta muusta EN:n jäsenmaasta, Georgiasta ja Moldovasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.