Mainos

EN tuomitsi vankien kohtelun Guantanamossa

Euroopan neuvoston yleiskokouksen mukaan Yhdysvallat rikkoo räikeästi ihmisoikeuksia Kuubassa sijaitsevassa tukikohdassa.

Euroopan neuvoston parlamentaarikot ovat tuominneet Strasbourgissa poikkeuksellisen jyrkkäsanaisesti Yhdysvaltain tavan kohdella maan Kuubassa sijaitsevan Guantanamo Bayn tukikohdan vankeja.

EN:n yleiskokouksen mielestä Yhdysvallat on pettänyt omat periaatteensa ja rikkoo räikeästi ihmisoikeuksia, kun se kiduttaa, nöyryyttää ja pitää vangittuina ilman oikeudenkäyntiä Afganistanin aseellisen selkkauksen aikana pidätettyjä henkilöitä.

Guantanamo Bayn vankien asema on EN:n näkemyksen mukaan vastoin kansainvälistä oikeutta, kun vangit alistetaan julmalle ja epäinhimilliselle kohtelulle eikä heille suoda asianmukaista sotavangin statusta. Pidätetyille ei ole luettu syytteitä eikä heille ole annettu mahdollisuutta julkiseen ja puolueettomaan oikeudenkäyntiin.

46 Euroopan maan parlamentaarikkojen yksimielisesti hyväksymässä julkilausumassa vaaditaan Yhdysvaltain hallitusta rankaisemaan kaikkia niitä henkilöitä ja tahoja, jotka ovat syyllistyneet vankien kohtelussa laittomuuksiin. Oikeuden eteen on saatava kaikki vastuulliset riippumatta siitä, kuinka korkeassa asemassa he ovat.

EN:n sosialistien ryhmässä istuva britti Kevin McNamara huomauttaa yleiskokouksen hyväksymässä raportissa, että USA:n hallitus on tiennyt ja myötävaikuttanut vankien säännönmukaiseen kidutukseen ja huonoon kohteluun. Maa on myös pyrkinyt salaamaan vankien henkilöllisyyden. Mielivalta on perustunut viralliseen politiikkaan, joka on hyväksytty "hallituksen kaikkein korkeimmalla tasolla".

Euroopan neuvosto kehottaa jäsenmaitaan estämään viranomaisiaan osallistumasta tai avustamasta vankileirillä suoritettavia kuulusteluja. Jäsenmaita kielletään lisäksi suostumasta Yhdysvaltain pyyntöihin luovuttaa terroristisesta toiminnasta epäiltyjä, jos on olemassa vaara heidän toimittamisestaan Guantanamo Bayn pidätyskeskukseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.