Mainos

EN:n parlamentaarikot: Jukos-syytteet pelottelua

Euroopan neuvoston oikeudellisia asioita ja ihmisoikeuksia käsittelevä komitea arvioi, että kyseessä on valtion koordinoitu hyökkäys yhtiötä ja sen johtajia vastaan.

Euroopan neuvosto syyttää Venäjän viranomaisia pyrkimyksestä heikentää öljy-yhtiö Jukosin johtajiin kohdistetun lainkäytön varjolla huomattavan poliittisen vastustajan asemaa, pelotella varakkaita henkilöitä ja hankkia takaisin valtion kontrolli suureen omaisuuteen.

EN:n oikeudellisia asioita ja ihmisoikeuksia käsittelevä komitea on selvittänyt Jukosin kolmen johtajan pidätykseen ja syyttämiseen liittyviä olosuhteita. Asiasta raportin tehnyt entinen Saksan oikeusministeri Sabine Leutheusser-Schnarrenberger arvioi tänään tiedostustilaisuudessa Strasbourgissa, että tapahtumat antavat kuvan valtion koordinoidusta hyökkäyksestä yhtiötä ja sen johtajia vastaan.

EN:n yleiskokous hyväksyi raportin myöhään eilisiltana käydyssä äänestyksessä vaadittavalla kahden kolmasosan enemmistöllä luvuin 38-17. Suomen edustajat Kaarina Dromberg, Markku Laukkanen ja Kimmo Sasi olivat sen hyväksymisen takana.

Venäläisten tekemät muutosesitykset kaatuivat äänestyksissä. EN:n parlamentaarikkojen mielestä Jukosin pääomistajan Mihail Hodorkovskin sekä kahden muun johtajan tapauksessa on lainkäytössä esiintynyt useita ihmisoikeuksien kannalta huolestuttavia piirteitä.

Ne liittyvät muun muassa vangittujen puutteelliseen lääketieteelliseen hoitoon sekä puolustusasianajajien työn viivyttämiseen ja estämiseen. Puolustukselta on takavarikoitu asiakirjoja eikä tuomioistuimen työ ole ollut kaikilta osin julkista. Lisäksi on esitetty epäilyksiä salakuuntelusta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.