EN:n komitea peruisi Venäjän äänioikeuden

Euroopan neuvoston oikeudellisia asioita ja ihmisoikeuksia käsittelevä komitea esittää äänioikeuden pidättämistä Venäjältä EN:n kokouksissa. Suomalaisen kansanedustajan Gunnar Janssonin johtama komitea on esityksessään lähes yksimielinen. Vain yksi komiteassa istuvista kolmesta venäläisestä edustajasta oli päätöstä vastaan.

Äänioikeuden epäämistä perustellaan ihmisoikeuksia ja jäsenyyteen liittyviä sitoumuksia rikkovilla Venäjän sotatoimilla Tshetsheniassa. Komitean esitys pohjustaa torstaina Strasbourgissa käytävää Tshetshenia-keskustelua. Hanke on täysin erillinen kristillisdemokraattien esittämästä Venäjän edustajien valtakirjojen hyllyttämisestä. Se koskee EN:n parlamentaarisen yleiskokouksen järjestäytymistä ja ratkaistaan torstaina Tshetshenia-keskustelun jälkeen. Käytännössä äänioikeuden evääminen koskisi vain istuntoviikon viimeistä päivää eli perjantaita, vaikka sen purkamisen ehdoksi asetettaisiin komitean esittämällä tavalla tuntuva edistyminen kriisin rauhanomaisessa ratkaisemisessa.

Venäjän EN-valtuuskunta istuu Strasbourgissa vanhassa duuman vaaleja edeltäneessä kokoonpanossaan. Seuraavan kerran EN-parlamentaarikot kokoontuvat huhtikuussa, jolloin paikalle saapunee uusi valtuuskunta. Oikeudellinen komitea korostaa kuitenkin tällaisen päätöksen poliittista merkitystä. Yleiskokouksessa vallitsee laaja yksimielisyys siitä, että Venäjän hyökkäys Tshetsheniaan tulee tuomita sopivan ankaralla tavalla eristämättä silti maata yhteistyöstä. Komitean alustavassa lausunnossa huomautetaan, ettei Venäjän sotilasoperaatiota voida perustella puhtaana terrorismin vastaisena toimena. Venäjän summittainen ja kohtuuton voimankäyttö tuomitaan "mahdollisimman jyrkästi".

Venäjän jäsenyys tulee tarkasteluun

Myös EN:n poliittinen komitea on hahmotellut omaa esitystään yleiskokouksen päätökseksi. Siinä toistetaan järjestön vaatimukset siviileihin kohdistuvien hyökkäysten lopettamisesta, tulitauosta ja neuvottelujen aloittamisesta vaaleilla valittujen Tshetshenian edustajien kanssa. Komitea on tyytyväinen virkaatekevän Venäjän presidentin Vladimir Putinin lupaukseen hyväksyä Euroopan neuvoston läsnäolo alueella.

EN:n tulisi tarkkailla yhteistyössä Venäjän viranomaisten kanssa ihmisoikeuksiin ja väestön olosuhteisiin liittyviä kysymyksiä ja tehdä niitä koskevia ehdotuksia. Poliittinen komitea ei esitä Venäjälle mitään suoria rangaistuksia. Sen mielestä Venäjän jäsenyys täytyy kuitenkin ottaa uuteen tarkasteluun huhtikuun istunnossa. Sitä ennen eri komiteoiden raportoijat vierailisivat alueella.

Euroopan neuvostossa ollaan valtakirjojen ja äänioikeuden hyllyttämisestä jyrkästi kahta eri mieltä. Toiset parlamentaarikot pitävät sitä ainoana tarpeeksi vaikuttavana menettelytapana, mutta toiset epäilevät sen vain yllyttävän Venäjää boikotoimaan neuvoston työtä.

EU:n pakotelista jäissä toistaiseksi

Suomen EN-valtuuskunnan jäsenistä vasemmiston Jaakko Laaksolla demareiden Mikko Elolla a Tarja Kautolla on eniten ymmärtämystä poliittisen komitean linjaa kohtaan. Leena Luhtanen piti kysymystä testinä sille, miten paljon Venäjä arvostaa Euroopan neuvostoa.

Keskustan Tytti Isohookana-Asunmaa korosti EN:n uskottavuutta ja piti äänioikeuden eväämistä sopivan konkreettisena toimena. Anneli Jäätteenmäki uskoi, että Venäjän pelkässä sanallisessa varoittelussa on jo kuljettu polun päähän ilman tuloksia. Kokoomuksen Kaarina Dromberg huomautti Tshetshenian kriisiin liittyvän myös Venäjän presidenttipeliin.

Kysymys on paljolti siitä, miten paljon EN haluaa vavistaa tällaista poliittista toimintaa. Venäjän asema tuli esille tiistaina myös kysymyksissä, joita EN-parlamentaarikot esittivät kokouksessa vierailleelle EU:n komission puheenjohtajalla Romano Prodille. Isohookana-Asunmaa halusi tietää, miten kauan EU viivyttää Helsingin huippukokouksessa sovittuja Venäjää koskevia toimia. Prodin mukaan niitä on lykätty toistaiseksi, koska dialogi Venäjän kanssa on päässyt alulle. Hän painotti EU:n ja Euroopan neuvoston yhteistyön merkitystä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat