EN kovisteli Ukrainaa kuolemanrangaistuksista

Euroopan neuvosto arvosteli tiistaina kovin sanoi Ukrainaa siitä, ettei maa ole toteuttanut kuolemanrangaistuksesta luopumista koskevia sitoumuksiaan. EN:n parlamentaarinen yleiskokous päätti uhata Ukrainaa, että maa suljetaan järjestön toiminnan ulkopuolelle, jos siellä vielä toimeenpannaan teloituksia.

EN:n raportin mukaan Ukrainassa pantiin toimeen viime vuonna 13 kuolemanrangaistusta, vaikka maa on allekirjoittanut rangaistuksesta luopumista koskevan asiakirjan yhtenä EN:n jäsenyysehtona.

Ukrainan valtuuskuntaa on kovisteltu parlamentaarisessa yleiskokouksessa jo kolmasti aiemmin samasta aiheesta. Nyt Euroopan neuvoston parlamentaarikot asettivat takarajan, johon mennessä Ukrainan on edettävä asiassa.

Ukrainan edustajien valtakirjojen hylkääminen otetaan esille neuvostossa huhtikuun lopulla, jos kuolemanrangaistuksen toimeenpanoista ei luovuta tai ellei tämän rangaistusmuodon poistamista koskeva lainsäädäntö etene.

52 miljoonan asukkaan Ukraina on ollut Euroopan neuvoston jäsen vuoden 1995 marraskuusta lähtien. Teloitusten toimeenpanon olisi pitänyt päättyä liittymishetkellä. Myös Venäjän toiminta on antanut aiemmin aihetta moitteisiin. Maa ei kuitenkaan ole toteuttanut kuolemanrangaistuksia viime vuoden elokuun jälkeen.

EN vaatii Ukrainaa luopumaan myös salassapitolaista, joka on estänyt luotettavan tiedonsaannin mm. teloitettujen lukumäärästä, henkilöydestä ja hautapaikasta. Lisäksi EN vaatii kuolemanselleissä oleville vangeille parempia oloja ja tunnin mittaista ulkoiluaikaa päivittäin.

Kuolemanrangaistus on noussut Euroopan neuvostossa tärkeäksi ihmisoikeuksien toteutumisen mittariksi. Siitä luopuminen on ollut vaikeaa monelle Itä-Euroopan maalle, joiden asukkaat vaativat rikollisuuden pitämistä kurissa ankarien rangaistusten avulla. Kuolemanrangaistus on edelleen mm. Viron lainsäädännössä. Sen poistaminen ei ole edennyt parlamentissa.

Albaniassa kaivataan kuolemanrangaistusta

Albanian poliittiset puolueet ovat lisäksi ehtineet toivoa, että maa voisi huonon yhteiskunnallisen järjestyksen vuoksi luopua väliaikaisesti kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanokiellosta. EN on viestittänyt, ettei sellainen tule kysymykseen.

Euroopan neuvostossa yhtyneen vasemmiston ryhmää johtava suomalainen kansanedustaja Jaakko Laakso (vas.) vaati keskustelussa myös Ukrainan ihmisoikeustuomarin valinnan siirtämistä. Laakson ryhmässä istuu useita ukrainalaisia edustajia.

Ukrainan parlamentin puhemies on vakuuttanut Euroopan neuvostolle lähettämässään kirjeessä, että parlamentti ottaa käsittelyyn aloitteen, joka koskee kuolemanrangaistuksen muuttamista elinkautiseksi vankeudeksi. Lisäksi Ukraina on luvannut, että kaikkiin armahdusanomuksiin suhtaudutaan myönteisesti.

Ihmisoikeuksien vuoksi valokeilassa ollut Kiina on alkanut osoittaa kiinnostusta Euroopan neuvostoon avaamalla Strasbourgiin 12 hengen suuruisen edustuston. Lisäksi Kiina lähettää harjoittelijoita tutustumaan ihmisoikeustuomioistuimen toimintaan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat