Mainos

EN kieltäisi ihmisen kloonauksen

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous kiirehtii ihmisen kloonauksen kieltävän sopimuksen aikaansaamista. 40 maan parlamentaarikot suosittelivat tänään Strasbourgissa, että EN:n ministerikomitea hyväksyisi pikaisesti sitä koskevan pöytäkirjaluonnoksen.

Sopimuksesta on määrä tehdä osa EN:n ihmisoikeuksia ja biolääketiedettä koskevaa sopimusta. Yleiskokouksen keskustelussa tuomittiin ajatus ihmisen geneettisestä monistamisesta loukkauksensa ihmisen yksilöllisyyttä ja ainutlaatuisuutta vastaan.

EN-parlamentaarikkojen näkemyksen mukaan ihmisiä tulisi suojella tässä suhteessa kansainvälisellä lainsäädännöllä, jonka ei tulisi rajoittua kattamaan vain Eurooppaa. Sen vuoksi myös YK:n yleiskokouksen tulisi laatia samanlainen EN:n tekstiin pohjautuva sopimus.

Yksityisyydelle haetaan suojaa

Walesin prinsessan Dianan kuoleman innoittama ajatus yksityisyyden suojaa koskevasta sopimuksesta ei saanut kovinkaan suopeaa vastaanottoa yleiskokouksessa. Asiasta tehdyn aloitteen on allekirjoittanut joukko eri poliittisten ryhmien edustajia.

Alunperin sen esitti brittiläinen kansanedustaja David Atkinson. Yksityisyyden suojaa pyrittäisiin täydentämään mm. siten, ettei ns. paparazzien kuvienmetsästys julkisuuden henkilöistä olisi mahdollista ilman henkilön antamaa lupaa.

Suomalainen kansanedustaja Gunnar Jansson (r.) muistutti keskustelussa, ettei prinsessa Dianan traagiseen kuolemaan johtanutta onnettomuutta ole selvitetty laillisesta näkökulmasta. Euroopan neuvosto ei voi toimia tuomioistuimena, vaan poliittisena elimenä.

Jansson korosti vapaan lehdistön olevan demokratian perusedellytys. Ennaltaehkäisevä yksityisyyden suojelu voi helposti johtaa sensurointiin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.