EN haluaa vauhdittaa Ukrainan demokratisoitumista

Euroopan neuvoston tänään julkaisema Ukrainaa koskeva raportti antaa toivoa maan ihmisoikeustilanteen paranemisesta. Raportti on osa ns. monitorointiprosessia, jossa tarkkaillaan jäsenmaiden järjestölle antamien sitoumusten täyttämistä.

Raportissa Euroopan neuvosto kiirehtii Ukrainaa korjaamaan lainsäädäntöään EN:n vaatimusten mukaisesti. Ukrainan tulee lisäksi parantaa vähemmistöjen kohtelua, kehittää sananvapautta sekä selvittää maassa tapahtuneet toimittajien murhat ja pahoinpitelyt.

Yleiskokous haluaa Ukrainan ottavan käyttöön mm. uuden rikoslain ja ratifioivan ihmisoikeuksia koskevat EN:n sopimukset. EN-parlamentaarikkojen arvion mukaan maa on kuitenkin selkeästi matkalla kohti moniarvoista demokratiaa, vaikka se on edelleen kaukana EN:n asettamista tavoitteista.

Ukraina sai EN:n jäsenyyden vuonna 1995. Silloin EN-parlamentaarikot antoivat maalle viimeisenä varoituksena kaksi kuukautta aikaa osoittaa selkeää edistymistä ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen toimeenpanossa. Vielä tämän vuoden huhtikuussa oli ilmassa Ukrainan erottamisuhka EN:n jäsenyydestä. Nyt yleiskokous tyytyi toteamaan, että kaikesta edistyksestä huolimatta Ukrainalla on vielä pitkä matka kaikkien jäsenyysehtojensa täyttämiseen.

EN:n 52-vuotisen historian aikana ei yhtään maata ole vielä erotettu järjestön jäsenyydestä. Pisimmälle mentiin puolitoista vuotta sitten, kun Venäjältä otettiin väliaikaisesti äänioikeus pois Tshetshenian sodan vuoksi.

Hookana-Asunmaa: Parlamenttivaalit koetinkivi demokratialle

Suomen EN-valtuuskuntaan kuuluva Tytti Isohookana-Asunmaa arvioi, että vasta ensi vuoden parlamenttivaalit kertovat, onko Ukraina valmis ottamaan viimeiset askeleet demokraattisten maiden perheeseen. Isohookana-Asunmaa piti oligarkiaa eli harvainvaltaa yhtenä vakavimmista esteistä maan tiellä kohti demokratiaa.

Isohookana-Asunmaan mukaan myös mafia on yhteiskunnallinen ongelma. Lisäksi poliittinen oppositio joutuu elämään jatkuvasti pelossa.

Isohookana-Asunmaa toimii Euroopan neuvostossa tiedotusvälineiden asemaa käsittelevän alakomitean puheenjohtajana. Hän korosti, että kriittisiä ääniä tukahduttamaan pyrkivät pitää paljastaa ja saattaa oikeuden eteen.

-Vain siten ihmiset voivat uskoa, että Ukrainassa vallitsee sananvapaus.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat