Mainos

Emussa valittava hinnat tai kurssi

Euroopan unionin talous- ja rahaliiton Emun syntyminen ei tuoreen tutkimuksen mukaan välttämättä takaa sitä, että unioni saavuttaisi sekä vakaan valuutan että vakaat hinnat.

Kauppatieteiden lisensiaatti Sinimaaria Ranki sanoo tänään Turun kauppakorkeakoulussa tarkastettavassa väitöskirjassaan, että Euroopan keskuspankki voi Emu-aikana joutua valitsemaan hintavakauden ja valuuttakurssivakauden välillä. -Emun synnyttyä saattaa muodostua tilanne, jossa kahdesta suuresta valuutta-alueesta - EU:sta ja Yhdysvalloista - vain toinen pystyy saavuttamaan samanaikaisesti vakaan valuutan ja vakaat hinnat. Toinen joutuu valitsemaan näiden väliltä. -Lopputuloksena saattaa olla, että Euroopan keskuspankki joutuu hakeutumaan valuuttapoliittiseen yhteistyöhön Yhdysvaltojen keskuspankin kanssa, päättelee tutkija.

Rankin työn pohjana on kahden suuren avotalouden malli, jossa keskuspankki huomioi päätöksenteossaan paitsi kotimaiset tavoitteet, myös valuuttakurssin ja ulkomaisen kehityksen. Mallin avulla hän analysoi miten rahapolitiikka reagoi erityyppisiin häiriöihin, joita taloudessa voi ilmetä. Muuttujia liikuttavat häiriöt voivat olla peräisin talouden kysyntä- tai tarjontapuolelta sekä valuuttakursseista. Yhdysvaltojen ja Saksan (joka tutkimuksessa edustaa Eurooppaa) luvuilla tehdyt testit viittaavat siihen, että molemmilla talousalueilla tarjontahäiriöt pääosin selittävät inflaation muutoksia.

Tarjontahäiriö pyrkii kiihdyttämään inflaatiota sekä kotimaassa että ulkomailla ja heikentämään valuuttakurssia. Tästä seuraa, että vain toinen maa voi rahapolitiikalla saavuttaa sekä kotimaisen hintavakauden tavoitteen että valuuttakurssin vakauden tavoitteen. Toinen maa joutuu valitsemaan joko kotimaisen hintavakauden ja sallimaan valuuttakurssin vahvistumisen tai valitsemaan valuuttakurssin vakauttamisen ja sallimaan kotimaisen inflaation kiihtymisen.

Tutkija muistuttaa, että tulos on yksi mahdollinen kehityssuunta, eikä sitä voida pitää ennustuksena tulevasta. Rankin tutkimus on Suomessa ensimmäinen EU:n rahapoliittista yhdentymistä käsittelevä väitöskirjatutkimus.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.