Mainos

Emu voi viedä tukia viljelijöiltä

Maataloustuet voivat pienenentyä Euroopan talous- ja rahaliitto Emuun liityttäessä, jos ne maksetaan euroina vihreiden ecujen sijaan. Emu ei kuitenkaan ilmeisesti tuo ongelmia maataloudelle, arvioi professori Lauri Kettunen tuoreessa maatalouskatsauksessaan.

Yksi Emun seuraus saattaa kuitenkin olla se, että viljelijät menettävät jonkin verran tukimarkkoja, jos tuet maksetaankin euroina EU:n maatalouden oman "valuutan" vihreiden ecujen sijaan. Markan vihreä ecu-kurssi on pysynyt korkeammalla kuin ecun kaupallinen kurssi, mikä on hyödyttänyt EU:n maataloustukea saavia suomalaisviljelijöitä.

EU:n yhteisen maatalouspolitiikan tuet maksetaan kiinteän (vihreän) ecu-kurssin mukaan. Kettusen mukan vihreään ecuun ajauduttiin valuuttakurssien muutosten takia. Vihreän ecun kurssi voi poiketa markkinakurssista. Markan vihreä ecu -kurssi on ollut melko pitkään markkinakurssia korkeammalla. Viime keväästä asti se on ollut 6,03, kun markan ecu-kurssi on 5,80. EU:n tukien maksatukset tapahtuvat joko heinäkuun alun tai joulukuun lopun kurssien mukaan. Varsinaiset markkinahinnat määräytyvät kaupallisten kurssien mukaan, joten ne eivät ole reagoineet vihreän ecu-kurssin muutoksiin.

Vihreästä ecusta periaatteessa luovuttu

Vihreän ecu-kurssin poikkeaminen markkinakursseista voi aiheuttaa käytännön ongelmia ulkomaan kauppaan. Tavaroita voi nimittäin kierrättää niiden maiden kautta, joissa tuki on korkein. Tämän välttämiseksi vihreitä ecu-kursseja muutetaan jatkuvasti niin, ettei valuuttakurssien poikkeama vihreästä ecusta olisi suurempi kuin viisi prosenttiyksikköä. Jos jokin valuutta jää vaihteluvälin alapuolelle tietyn ajanjakson ajaksi, se devalvoidaan.

Vastaavasti jos valuutta ylittää viiden prosenttiyksikön rajan vähintään viitenä kymmenen päivän jaksona, valuutta revalvoidaan puolella vaihteluvälistä.

Vihreää ecua käytettiin EU:ssa pitkään maatalouspolitiikan välineenä, minkä vuoksi sen kurssi loittoni vuosi vuodelta markkinakurssista. Vuonna 1995 sen kurssi läheni markkinakurssia. Kettusen mukaan vihreästä ecusta periaatteessa luovuttiin tuolloin, mutta käytännössä se jäi vielä jäljelle.

Professori Kettunen selvitti vihreän ecun käyttöä viime vuotta koskevassa maatalouskatsauksessaan, jonka on julkaissut Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.