Emu-puskurit puskettiin kokoon

Työmarkkinajärjestöt sopivat varhain aamulla Emu-puskureiden perustamisesta taloudellisten suhdannevaihteluiden varalle. Puskurirahastot muodostetaan työttömyysvakuutusmaksuista ja työeläkeyhtiöiden tasausrahastosta. Emu-puskurit ovat tulossa Suomeen vuoden 1999 alusta lähtien. Osapuolet korostavat, että sopimuksessa ei puututa nykyisiin etuuksiin eikä työttömyyskassojen asemaan. Valtiosihteeri Raimo Sailaksen mukaan uudistus on tarkoitus toteuttaa siten, että valtiolle ei aiheudu lisälaskuja.

Palkansaajan ja työnantajan työttömyysvakuutusmaksu sidotaan työttömyyden tasoon. Käytännössä maksu nousee tai laskee vallitsevan työttömyystilanteen mukana. Periaatteena on se, että maksu muuttuu yhtä paljon palkansaajalla ja yrityksellä.
Työttömyysvakuutusmaksuista koottavasta puskurista on tulossa muutaman miljardin markan suuruinen.

Suuruus 3-4 miljardia

Työeläkeyhtiöiden tasausrahastoon kerättävä puskuri on 2,5 prosenttia vuotuisesta palkkasummasta. Puskurista tulee siten noin 3-4 miljardin markan suuruinen. TEL-maksun alainen palkkasumma oli viime vuonna noin 140 miljardia markkaa.
Noususuhdanteessa tasausrahaston annetaan kasvaa ja taantumassa sitä puretaan. Järjestöt ovat sopineet, että tarvittaessa puskurina voidaan käyttää myös koko työeläkerahastoa ja sen tuottoa. Tämä edellyttää kuitenkin erillistä lakia.

Puskurien keruusta tasausrahastoon ja purusta päätetään vuosittain samalla kun sovitaan TEL-maksujen käytöstä. Tarkemmista yksityiskohdista kerrotaan tiedotustilaisuudessa aamupäivällä Helsingissä.
Tasausrahastoja on käytetty ennenkin laman aikana. Työeläkeyhtiöt pitävät tasausrahaston avulla yllä maksuvalmiuttaan.

Emu-kantojen teko helpottui

Puskureista sopiminen oli erityisen tärkeää palkansaajajärjestöille. Akavan puheenjohtajan Mikko Viitasalon (kok.) mukaan järjestöjen on nyt helpompi määrittää Emu-kantansa.
-Puskurit voisivat olla suurempiakin, mutta niillä on käytännön merkitystä suhdanteiden tasaajana, Viitasalo arvioi.
Neuvottelut puskureista päättyivät Helsingin Etelärannassa maanantaiaamuna noin kello 4.30. Pisimpään hierottiin sopua rahastojen koosta ja työttömyysturvan rahoitusosuuksien jaosta palkansaajan, työnantajan ja valtion välillä. Jakosuhteista sovittiin viimeisenä kohtana.
Henkilöstörahastojen osalta järjestöt ovat työstäneet julistuksen kaltaisen paperin. Varhain syksyllä selvisi, ettei itse henkilöstörahastojen käytöstä puskurina tule mitään.

Järjestöt ovat neuvotelleet puskureista viime kesästä lähtien. Yhteistä linjausta etsittiin kolmessa eri työryhmässä. Syyskuussa keskustelut katkesivat moneksi viikoksi osapuolten välejä tulehduttaneen Nokian Paperi Oy:n lakon takia.
Emu-puskuri tarkoittaa rahastoa, joka tasaa taloudellisia suhdanteita EU:n talous- ja rahaliitto Emun jäsenyydessä. Puskurin hyöty on se, että työttömyys- ja eläkevakuutusmaksut eivät nouse tai laske yllättävästi suhdanteiden mukana.

Tukee tupoa

Teollisuuden ja työnantajien toimitusjohtaja Johannes Koroma pitää EMU-puskureista syntynyttä sopua positiivisena viestinä tuponeuvotteluille.
Koroman mukaan ratkaisun syntyminen tupopöydässä on työlästä,koska lähtökohdat ovat niin erilaiset. Hän uskoo kuitenkin,että sopuun päästään,vaikka aikaa on vähän.
(MTV3-STT)


Lue myös:

    Uusimmat