Emu-kriteereihin kaivataan myös sosiaalisia ehtoja

Euroopan sosiaaliturva-asiantuntijat uskovat, että Euroopan talous- ja rahaunioni Emu muokkaisi toteutuessaan kansallisia sosiaaliturvaetuja sekä myös niiden rahoitusrakennetta. Sosiaalimenojen arvellaan kuitenkin pysyvän ennallaan tai jopa laskevan.

Euroopan sosiaaliturvainstituutin tekemän selvityksen mukaan rahaliiton nykyisten kriteerien rinnalle kaivataan myös jonkinasteista sosiaalista Emu-ehtoa. Tutkimuksen tekijän professori Danny Pietersin mukaan tämän ehdon ei kuitenkaan tarvitsisi olla yhtä sitova kuin nykyiset konvergenssiehdot. Ainoastaan Saksassa ja Tanskassa sosiaalinen Emu-ehto ei saanut kannatusta.

Yleensä sosiaaliturvan asiantuntijat olivat halukkaita laajentamaan EU:n toimivaltaa sosiaalipolitiikassa. Yli kaksi kolmannesta kyselyyn vastanneista katsoi, että EU-tasoisilla toimenpiteillä voitaisiin estää sosiaaliturvan ja työllisyysnormien vesittäminen. Brittien ja tanskalaisten keskuudessa ajatus herätti kuitenkin vastustusta.

Tutkimuksessa oli haastateltavana yli tuhat sosiaalipolitiikan asiantuntijaa EU-maista.

Talous- ja sosiaalipolitiikka nykyistä tiiviimmin yhteen

Erikoistutkija Johannes Pakaslahti pitää välttämättömänä, että EU:n talous- ja sosiaalipolitiikka kytketään entistä tiiviimmin toisiinsa. Luottamus EU:n kehitykseen on Pakaslahden mukaan heikentynyt keskeisissä EU-maissa Maastrichtin sopimuksen jälkeen. Varsinkin matalapalkkaiset uskovat vaikeuksien johtuvan nimenomaan yhdentymisestä.

Pakaslahti epäilee, että kansalaisten kriittinen suhtautuminen yhdentymistä kohtaan lisääntyy entisestään, jos EU:n sosiaalista ulottuvuutta ja työllisyyttä ei saada vahvistettua. Pakaslahden tänään julkistettua selvitystä Euroopan unionin sosiaalinen ulottuvuus: taakka, välttämättömyys vain kohtalo? käsitellään myös EU:n laajentumista Itä-Eurooppaan.

Pakaslahden mukaan kaikki EU-maat kannattavat poliittisista syistä laajenemista, mutta pinnan alla on kuitenkin koko joukko avoimia kysymyksiä. Monet näistä kysymyksistä liittyvät rahaan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat