Emu-kiistely jatkuu eduskunnassa

Hallitus ja oppositio jatkoivat keskiviikkona eduskunnassa toista päivää kiistelyä Emu-hankkeen järkevyydestä. Opposition mielestä hallitus on tarjonnut tiedonannossaan vain yhtä totuutta ja laiminlyönyt Emun haittavaikutusten erittelyn.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) todisti päinvastaista. Hänen mukaansa mm. kilpailun kiristyminen tulee olemaan tosiasia. Niinistö uskoi kuitenkin suomalaisten kykenevän kamppailemaan riskien yli ja ottamaan hyödyn muutoksesta.

Keskeinen kiistan aihe oli Suomen taloudellinen valmius lähteä mukaan yhteisvaluuttaan. Oppositio epäili, että Emu kasvattaa maan sisäistä eriarvoisuutta ja panee heikoimmassa asemassa olevat joustamaan. Kolmen miljardin markan Emu-puskurit leimattiin naurettaviksi.

Emun takana oppositio aisti liittovaltioon johtavan kehityksen, joka vie Suomelta yhä enemmän itsenäistä päätösvaltaa.

Hallitusrintaman puheenvuoroissa huomautettiin, että Suomi on hyvässä keskiarvovauhdissa, kun tarkastellaan Emu-kriteereitä. Vaihtotase on ylijäämäinen, teollisuudessa on käynnissä vahva kasvu ja inflaatio on hallinnassa.

Euroalueeseen osallistuminen nähtiin takeena hyvinvoinnin kehittämiselle ja sosiaalisen turvallisuuden takaamiselle. Emua pidettiin myönteisenä askeleena kohti entistä paremmin toimivia sisämarkkinoita.

Keskusta esitti myllytysepäilyjä

Keskustan Seppo Kääriäinen arvioi hallituksen laiminlyöneen kansan mielipiteen kuulemisen. Emun vastustajien ja kannattajien puntit on saatu tasan ainoastaan "rankalla myllytyksellä", johon on Kääriäisen mukaan valjastettu mukaan myös "kapitalistit, valtamedia ja ay-liike".

Useat SDP:n puhujat näkivät Emun Euroopan taloudellista vakautta lisäävänä tekijänä. Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Markus Aaltonen (sd.) uskoi yhteisvaluutan antavan jäsenmaiden kansalaisille lisäksi varmuutta siitä, että heidän käytössään oleva raha säilyttää arvonsa ja että tavallisten ihmisten omaisuuden suoja on todellinen.

Hallituspuolueiden harvoihin Emu-vastustajiin lukeutuva Jaakko Laakso (vas.) lupasi äänestää liittymistä vastaan. Hänen mielestään poliittisesta päähänpistosta aiotaan maksattaa kansalla kova taloudellinen hinta.

Keskustan Sulo Aittoniemi kertoi saaneensa miltei tipan silmään, kun hän kuuli "aidon vasemmistolaisen äänen siitä sosialistien joukosta, joka kulkee kokoomuksen käsikynkässä".

Vasemmistoliiton enemmistön kantaa edusti Pekka Saarnio, jonka mukaan epäily kohdistuu itse asiassa vain Emuun liittymisen aikatauluun. Sen vuoksi kannattaa heti lähteä mukaan vaikuttamaan mm. yhteisen valuutan organisaatioiden ja hallinnon muodostamiseen.

Keskustelu jatkuu vielä torstaina

Keskustan Hannu Kemppainen uskoi, ettei nykyisellä työmarkkinajärjestelmällä tulla puolustamaan pohjoismaista hyvinvointia, elleivät tavat muutu. Hänen mielestään viimeiset lakkohistoriat osoittavat sen olevan ahneiden järjestelmä.

Työministeri Liisa Jaakonsaari (sd.) löysi Kemppaisen puheenvuorosta "keskustan syvän vamman suhteessa palkansaajaliikkeeseen". Jaakonsaari uskoi sopimusjärjestelmän olevan päinvastoin Emussa suomalainen vahvuus.

Keskustelu Emu-tiedonnosta kesti eduskunnassa keskiviikkona myöhäiseen yöhön. Puheita riittää vielä torstai-iltana pidettävään istuntoon.

Tiedonanto lähetetään valiokuntakäsittelyyn. Ratkaisu liittymisestä talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheeseen tehdään 17. huhtikuuta käytävässä äänestyksessä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat