Mainos

Emu-jäsenyys edellyttää joustavampia palkkausjärjestelmiä

Euroopan raha- ja talousliiton jäsenyys edellyttäisi Suomessa nykyistä joustavampia palkkausjärjestelmiä. Muuttuvien palkanosien avulla voitaisiin reagoida tuottavuuden ja talouskehityksen vaihteluihin, arvioi tulopoliittinen selvitystoimikunta.

Valtion ja työmarkkinajärjestöjen yhteinen tulopoliittinen selvitystoimikunta arvioi raportissaan Suomen työmarkkinoiden sopeutumista EMU-oloihin. Työryhmän yleissävyltään selvästi Emu-myönteinen arvio lähtee siitä, että nimellispalkkoihin sen paremmin kuin työehtosopimusten yleissitovuuteenkaan ei ainakaan Emu-jäsenyyden takia tarvitse puuttua.

Saman tien toimikunta lataa pöytään talouden tiukat reunaehdot: palkankorotukset eivät Emu-oloissa saa ylittää tuottavuuden ja inflaation yhteismäärää, koska ylisuuret palkankorotukset heikentävät kilpailukykyä ja lisäävät työttömyyttä.

Talouskehityksen ja tuottavuuden vaihteluihin tulisi selvitystoimikunnan mielestä varautua kehittämällä entistä joustavampia palkkausjärjestelmiä. Vakaata peruspalkkaa täydentäisi siis tilanteen mukaan muuttuva palkanosa.Tällöin mm. työn tuottavuuden merkitys korostuisi.

Ay-liikkeen kaipaamista puskurirahastoista selvitystoimikunta on tarkastellut lähinnä työttömyysvakuutusjärjestelmää. Mikään viisastenkivi ei sekään silti ole, sillä todella pahan taantuman yllättäessä muutenkin velaksi elävän valtion rahkeet eivät yksinkertaisesti riitä.
(MTV3/Vesa Kallionpää)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.