Mainos

Emu epäilyttää yhä suomalaisia

Suomalaiset suhtautuvat edelleen hyvin varauksellisesti talous- ja rahaliitto Emun jäsenyyteen ja epäilevät Emun vaikutuksia. Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan mielipidetutkimus kertoo, että vain viidennes (21 pros.) suomalaisista kannattaa Suomen liittymistä Emuun ensimmäisten joukossa. Vastustajia on 59 prosenttia.

Jos Emu toteutuu laajana ja useimmat EU-maat liittyvät siihen, jäsenyyden hyväksyy jo joka toinen (50 pros.) suomalainen. Siinä tapauksessa vastustajia on 31 prosenttia. Varauksellisesta suhtautumisestaan huolimatta enemmistö pitää Suomen liittymistä Emuun ensimmäisten joukossa todennäköisenä. Näin arvioi 79 prosenttia kyselyyn osallistuneista.

Tulos oli likipitäen sama, kun suomalaisilta kysyttiin ennen kansanäänestystä arviota liittymisestä Euroopan unioniin.

Syys-lokakuussa postikyselynä tehtyyn tutkimukseen vastasi 1226 18-70-vuotiasta kansalaista. Tutkimuksen teki Evalle Yhdyskuntatutkimus Oy.

Puolet vastaajista (52 pros.) oli sitä mieltä, että hanke sisältää suuria riskejä Suomelle. Toisaalta yhtä moni arvioi, että Emu on välttämätön Euroopan kilpailukyvyn vahvistamiseksi maailmalla.

Työllisyyden parantamisessa Emusta ei uskota olevan suurta apua. Vain 27 prosenttia uskoi, että Emu luo edellytyksiä työllisyyden parantumiselle Suomessa. Päinvastaista mieltä 41 prosenttia. Lähes puolet (47 pros.) arvioi, että Emu heikentää ammattiyhdistysliikkeen asemaa. Tilanteen muuttumattomuuteen uskoi vain 15 prosenttia.

Suuri enemmistö (64 pros.) kansalaisista pitää Emua niin tärkeänä valintana, että se tulisi ratkaista kansanäänestyksellä. Sellaista piti tarpeettomana 21 prosenttia. Eräissä asioissa kansalaisten mielipiteet ovat kehittyneet hivenen myönteisimmiksi Emulle vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Entistä useampi (52 pros.) pitää nyt Emua välttämättömänä Euroopan kilpailukyvyn vahvistamiseksi (1996: 38 pros.).

Samaan suuntaan muuttuivat arviot mm. Emun avusta talouden rakenteellisten uudistusten toteuttamisessa ja työllisyyden parantumisessa Suomessa.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.