Emil Zatopekin majapaikassa nautitaan nyt olympialounaita

Hotelli Vaakuna avasi ovensa pääkaupungissa kesäkuussa 1952, vain kuukausi ennen Helsingin kesäolympialaisia. 50-vuotistaivaltaan juhlivassa hotellissa ovat aikojen saatossa yöpyneet mm. Indira Gandhi, Juri Gagarin, Duke Ellington ja Helsingissä kolme kultamitalia juossut Emil Zatopek. 1950-luvulla oli tapana, että tähdet jättivät hotellin vieraskirjaan usein myös valokuvansa. Kuvissa komeilevat mm. Miss Universum Armi Kuusela, filmitähti Gregory Peck, kultakurkku Paul Anka, Suomen NeitoTeija Sopanen sekä itävaltalainen näyttelijä ja chansonlaulaja Greta Keller. Keittiöpäällikkö Marko Alander on Salt Lake Cityn talviolympialaisten ajaksi kehittänyt Kymppiin lounasajaksi olympiamenun, jonka yhteydessä esitetään vanhoja uutisfilmejä ja elokuvia Helsingin olympialaisten ajalta.

-Yhtenä pääteemana lounailla on se, että jokainen ruokalaji lukeutuu omiin suosikkeihini ja suuri osa raaka-aineista on perinteisiä, kertoo Marko Alander. Hän on uransa aikana työskennellyt monien henkilöiden kanssa, joilta on oppinut viimeisten vuosikymmenien ruoan historiaa ja sitä, mitä heille on päällimmäisenä jäänyt mieleen eri vuosikymmeniltä. Kyse ei siis suinkaan ole yksinomaan viiden vuosikymmenen takaisista aterioista. Kymppi liittyy myös talviolympialaistunnelmiin. Vuonna 1972, jolloin terassi oli vielä avonainen, siellä järjestettiin maailman ensimmäiset parvekehiihdot. Terassin 27 metriä pitkällä ladulla saateltiin miesten hiihtojoukkue kohti Sapporon talviolympialaisia.

Kylmäsavunieriätartar jakorianterisilakoita

180 g kylmäsavunieriää 180 g nieriäfilettä graavattuna 1 rkl oliiviöljyä 3 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna 1 tl tuoretta chiliä hienonnettuna valkopippuria myllystä Leikkaa kala pieniksi kuutioiksi ja sekoita sen jälkeen kaikki ainekset keskenään.

Korianterisilakat

160 g nahattomia silakkafileitä 0,5 l vettä 0,13 l väkiviinaetikkaa 1,5 tl suolaa

Sekoita vesi, etikka ja suola. Lisää silakat ja kypsennä yön yli. Valuta ja kuivaa.

Korianteriliemi: 1 puntti tuoretta korianteria hienonnettuna 50 g majoneesia 50 g smetanaa 1 tl dijon sinappia 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna 1 rkl hienonnettua tilliä 0,5 dl hunaja-omenaviinietikkaa 1 tl suolaa valkopippuria myllystä

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Lisää kuivatut silakat ja anna maustua 2 tuntia ennen tarjoamista. Tarkista suolan määrä ennen tarjoamista. Tarjoa tartar ja silakat punasipulisiirapin, saaristolaisleivän ja pienen salaatin kera.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat