Mainos

Emeritusprofessori Väyrynen: Terrori-iskut vaikuttaneet yllättävän pitkään

Emeritusprofessori Raimo Väyrynen pitää yllättävänä, kuinka pitkäaikaisia syyskuun yhdennentoista päivän terrori-iskujen vaikutukset lopulta olivat.

Hänen mukaansa oli alusta lähtien selvää, että tapahtumat olivat valtava isku amerikkalaisten kollektiiviseen psyykeen. Iskut mursivat perinteisen käsityksen Yhdysvaltain turvallisesta sijainnista valtamerien ympäröimänä.

–Oli myös ilmeistä, että johtuen tästä valtavasta järkytyksestä turvatoimia ja kaikenlaista valvontaa tultaisiin lisäämään ja kansalaisvapauksia rajoittamaan.

Tämän arvion Väyrynen esitti myös viisi päivää terrori-iskujen jälkeen Helsingin Sanomissa julkaistussa kirjoituksessaan.

–Tuolloin oli myös odotettavissa, että Yhdysvallat ei voisi jättää iskuja kostamatta. Siten sotilaalliset toimet Afganistanissa eivät olleet yllätys, arvostetun Notre Damen yliopiston valtio-opin professorina tuolloin toiminut Väyrynen kertoo.

Merkkejä USA:n voimien rajallisuudesta

Sen sijaan iskun perinpohjaista ja pitkäaikaista vaikutusta kansainväliseen järjestelmään Väyrynen ei omien sanojensa mukaan pystynyt täysin ennakoimaan.

–Itse en osannut odottaa, että terrorismin vastaisesta sodasta tulisi niin vahvasti kansainvälisen politiikan aikakautta kuvaava tekijä.

Terrorismin vastaisen taistelun oleminen näin kauan Yhdysvaltain ulkopolitiikan asialistan kärkipäässä on Väyrysen mielestä myös merkki Yhdysvaltain voimien rajallisuudesta.

–Se osoittaa, että Yhdysvallat ei pysty kovin nopeasti ratkaisemaan tämäntyyppisiä ongelmia. Sen keinot epävakaalla alueella toimivan, ideologisesti vahvan ja motivoituneen vastuksen voittamiseksi ovat rajallisia, Raimo Väyrynen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.