Emeritusprofessori: Kreikka voi romuttaa tupakkadirektiivin

EU:n parlamentti äänesti eilen tiistaina tupakkatuotteita koskevista uusista rajoituksista. Äänestyksessä komission kaavailemat tiukennukset tupakkadirektiiviin jäivät pitkälti haaveiksi.

Yhtenä syynä siihen voidaan pitää onnistunutta lobbausta.

Mentolitupakan kielto meni läpi, mutta aikaa maun poistamiseen savukkeista annettiin kahdeksan vuotta. Sähkötupakasta ei tehty lääketuotetta, eikä ohutsavukkeiden myyntiä Euroopassa kielletty.

Direktiivi palaa äänestyspöytään, mutta vielä ei tiedetä milloin.

Siviilioikeuden emeritusprofessori Erkki Aurejärven mukaan tärkeintä olisi saada päätös direktiivistä ennen kuin Kreikka astuu neuvoston puheenjohtajamaaksi ensi vuonna.

– Tupakkateollisuus oli jo varautunut siihen, että tämän äänestyksen he häviävät. He yrittävät pitkittää päätöksen syntymistä tämän vuoden loppuun erilaisilla keinoilla. Sen jälkeen, ensi vuoden alusta Euroopan neuvoston puheenjohtajamaaksi tulee Kreikka, joka pystyy romuttamaan, estämään koko direktiivin, sanoo Aurejärvi.

– Kreikan hallitus on antanut jo sellasia lausuntoja, jotka viittaavat siihen, että direktiivi tulee romuttumaan.

Suomen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola kertoo kuulleensa samasta huolenaiheesta.

– Käytäväpuheissa kun pohdittiin mitä nyt tapahtuu, niin kollegat mainitsivat, että Kreikan käsissä tämä voi löystyä tarpeettomankin paljon.

Aurejärven mukaan Kreikka noudattaa tupakkajätti Phillip Morrisin toiveita ja pyrkii estämään direktiivin synnyn. Miksi Kreikka sitten pyrkisi miellyttämään savukevalmistajaa?

– Sitä ei tiedetä, kyse on huhupuheista. Mutta väitetään, että on jopa lahjontaa käytetty.

Aiheesta lisää illan 45 minuuttia -ohjelmassa MTV3-kanavalla.

Lue myös:

    Uusimmat