Mainos

Elovainio: Tupakansavu syöpävaaralliseksi aineeksi

Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Liisa Elovainio vaatii tupakkateollisuudelta ja poliitikoilta enemmän vastuuta.

Tämänvuotisen Pohjola-palkinnon saaja, Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Liisa Elovainio kritisoi voimakkaasti tupakkateollisuutta piilomainonnasta ja tupakan haittojen vähättelystä. Tupakansavun luokittelu syöpävaarallisten aineiden joukkoon on puolestaan poliittinen kysymys, jossa Elovainio peräänkuuluttaa päätöksentekijöiltä vastuunkantoa myös ennen vaaleja.

Liisa Elovainio haluaa tupakansavun syöpävaarallisten aineiden joukkoon, jolloin se on myös työsuojelulainsäädännön piirissä. - Näin voidaan suojella esimerkiksi raskaana olevia tarjoilijoita. Tutkimusten mukaan toisten tupakoinnista johtuva savualtistus on kolmanneksi suurin ehkäistävissä oleva kuolinsyy. - Tupakkateollisuuden suurilla budjeteilla tekemä "tupakkavalistus" on valitettavasti kuitenkin pystynyt vakuuttamaan monia poliitikkoja. - Itse olen oppinut, että se mitä tupakkateollisuus eniten vastustaa, on sen omien tutkimusten mukaan vaikuttavinta. Niinpä teollisuus nyt vastustaa tupakansavun saattamista syöpävaarallisten aineiden luetteloon sekä ravintolatupakoinnin rajoittamista. Elovainio toivoo myös Suomen oikeuslaitoksen toimivan kuten muissakin sivistysmaissa, joissa on käyty oikeutta tupakkateollisuutta vastaan. - Suomen käräjäoikeus on päättänyt, että tupakka ei ole vaarallista. Tuomareiden ei pitäisi kuitenkaan ryhtyä lääketieteen asiantuntijoiksi, Elovainio sanoo ja lisää pelkäävänsä hovioikeuden näinä päivinä tekevän jälleen yhtä epäonnistuneen ratkaisun.

Tupakkateollisuus värvää nuoria asiakkaikseen

Liisa Elovainio syyttää tupakkateollisuutta myös siitä, että se pyrkii saamaan nuorista uusia asiakkaita 5 100 vuosittain tupakkaan kuolleen ja 64 000 lopettaneen tupakoitsijan tilalle. - Tupakkateollisuus vähättelee systemaattisesti tupakan haittoja julkisuudessa. Samalla kun se on kieltänyt nikotiinin aiheuttavan riippuvuutta, on savukkeiden nikotiinipitoisuuksia nostettu, jotta tupakkaa kokeilevat nuoret saataisiin nopeasti vakituisiksi polttajiksi. Kanadassa on hiljattain paljastunut, että tupakkateollisuus avustaa salakuljetusta, jotta nuoriso saisi savukkeita halvalla. - Huolestuttavaa on se, että tupakkaa kokeilevista nuorista 25 prosenttia jää koukkuun. Mitä nuorempana tupakoinnin aloittaa, sitä kauemmin ehtii polttaa. Keuhkosyöpää alkaa esiintyä jo 30-vuotiailla, Liisa Elovainio muistuttaa. Kevytsavukkeet ovat Elovainion mukaan kupla, jota tupakkateollisuus käyttää haittojen vähättelemiseksi. - Kevytsavuke-tuote on lähinnä naisille ja tupakoinnin lopettamista harkitseville taitavasti viritetty ansa. Savukkeiden uskotellulla keveydellä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, paljonko haitta-aineita tupakoivan elimistöön ajautuu, Elovainio sanoo.

Suomi loistaa kirkkaana tähtenä kansainvälisissä tupakkatilastoissa

Liisa Elovainio sanoo, että suomalaiset ovat tehneet eurooppalaisen ennätyksen tupakoinnin vähentämisessä. Tupakointi Suomessa on vähäisempää kuin muissa EU-maissa, lukuun ottamatta Portugalia, jossa naiset tupakoivat suomalaisia naisia vähemmän. Ruotsalaiset kaunistelevat tilastojaan jättämällä niistä pois nuuskan, jota käyttää 20 prosenttia väestöstä. EU:n tupakkamainonnan ja sponsoroinnin kieltävän direktiivin lisäksi EU-maat ovat omaksumassa suomalaistyyppisiä asioita kuten erilaiset tupakointirajoitukset ja varoitusmerkinnät rasioissa, Elovainio toteaa. Tutkimus ja varhainen toteaminen tärkeitä Liisa Elovainio sai tämänvuotisen Pohjola-palkinnon ansioistaan kansanterveystyön ja kansanterveyden edistämisessä sekä erityisesti tupakan- ja syövänvastustamistyössä. Elovainio on tehnyt elämäntyönsä Syöpäjärjestöjen palveluksessa, pääsihteerinä vuodesta 1987. Syöpäjärjestöihin kuuluvat Syöpäsäätiö, Suomen Syöpäyhdistys jäsenjärjestöineen, Syöpätautien tutkimussäätiö sekä Suomen Syöpärekisteri. Hän on myös Euroopan syöpäjärjestöjen liiton, ECL:n, presidentti. Syöpäjärjestöjen tavoitteena on edistää terveyttä, todeta syöpä mahdollisimman varhain ja kehittää sen hoitoa. Syövän ehkäisyssä ja varhaisessa toteamisessa ovat seulonnat keskeisellä sijalla. - Seulonnoissa kuntien ei pitäisi säästää. Tarkoituksena on hoitaa terveyttä, ei taloutta, sanoo Elovainio.

Syöpäsäätiö on Suomen suurin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja, joka jakoi tänä vuonna 12 Mmk apurahoja tutkimukseen. Rahoituksensa se saa muun muassa testamentteina ja lahjoituksina. Valtionapua syöpäjärjestöt eivät ole varsinaiseen toimintaansa hakeneet.
(MTV3-Syöpäsäätiön tiedote)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.