Eloon jääneillä pikkupanimoilla menee kohtuullisesti

Vuoden 2009 alusta lähtien pulloihin laitettavat varoitusmerkinnät ovat aiheuttaneet närkästystä.

Alkuvaikeuksista selvinneillä pienillä panimoilla menee kohtuullisesti. Henkiin jääneet muutaman työntekijän yritykset kannattavat taloudellisesti, ja suurin pienpanimo on jo pienin suurpanimo.

-Ei mene hyvin, mutta ei myöskään huonosti. Kaikki ovat joutuneet maksamaan oppirahoja, ja harrastajat ovat karsiutuneet joukosta. Henkiin jääneet pärjäävät kohtuullisesti, sanoo Pienpanimoliiton puheenjohtaja ja Lammin Sahdin toimitusjohtaja Pekka Kääriäinen.

Samoilla linjoilla on Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan myyntipäällikkö Marko Karjalainen.

-Tämä on ihan oikeata yritystoimintaa. Sääli alalle, että harrastajat ovat jääneet pois, koska samalla katosi hienoja tuotteita, Karjalainen toteaa.

Suurin osa Suomen pienpanimoista on muutaman työntekijän pienyrityksiä, jotka tuottavat olutta reippaasti alle 100 000 litraa vuodessa. Sen sijaan Laitilan Wirvoitusjuomatehdas painii kahden ja puolen miljoonan litran vuosittaisella oluttuotannollaan jo suurpanimoiden sarjassa. Laitilassa on juuri investoitu uuteen panimoon, joka kymmenkertaistaa tehtaan tuotantokapasiteetin.

Pienpanimoiden toiminta Suomessa hiipui viime vuosisadan alussa säädetyn kieltolain myötä. Kulttuuri alkoi elpyä 1990-luvun alussa, kun alkoholijuomien valmistusmonopoli purettiin.

Varoitustarrat närkästyttävät

Ensi vuoden alussa voimaan tuleva, esimerkiksi paljousalennukset kieltävä alkoholilaki ei pahemmin hetkauta pikkupanimoita. Tuotteet ovat harvoin tarjouksessa, eikä niitä myydä isoissa erissä.

Laki varoitustarroista astuu voimaan vuoden 2009 alussa. Vain muutama pikkupanimo pullottaa oluitaan; ne myydään suoraan hanasta. Laitilan tehtaalla varoitustarrat ärsyttävät.

-Täyttä hurskastelua ja pienelle teollisuudelle kallis prosessi. Tällainen hieno etikettikin menee pilalle, sanoo Karjalainen ja näyttää tehtaan oluttölkkiä.

Kolmipäiväinen Suuret oluet - pienet panimot -tapahtuma alkoi tänään Helsingin Rautatientorilla. Juhlassa on esillä yli 50 erilaista pienpanimoiden olutta, siideriä, lonkeroa ja virvoitusjuomaa. Aidatulle alueelle on vapaa pääsy. Ikäraja on iltakuuden jälkeen 18 vuotta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat