Elon Muskille varoitus: SpaceX:n uusi laukaisutorni saatetaan jyrätä

SpaceX laukaisi Falcon 9 -kantoraketin avaruuteen – mukana ennätysmäärä satelliitteja 1:01
SpaceX laukaisi Falcon 9 -kantoraketin avaruuteen – mukana ennätysmäärä satelliitteja.

SpaceX joutuu ehkä purkamaan uuden laukaisutorninsa, varoittaa Yhdysvaltain ilmailuhallinto.

Yhdysvaltain ilmailuhallinto on varoittanut Elon Muskin yhtiötä SpaceX:ää. Yhtiön Texasissa Boca Chicassa sijaitsevan uuden tornin ympäristövaikutusten arvio on keskeneräinen. Virasto voi käskeä yhtiötä purkamaan tornin, jos vaatimuksia ei noudateta.

Ilmailuhallinnon edustaja kertoi keskiviikkona, että viraston ympäristöarvio ei ole vielä valmis. Edustaja kertoi myös yhtiön rakentavan tornia omalla riskillä. 

Uutistoimisto Reutersin näkemässä ilmailuhallinnon SpaceX:lle lähettämässä kirjeessä kerrotaan rakentamisen häiritsevän mahdollisesti arvioprosessia. Kirjeen mukaan torni voi olla melkein 150 metriä korkea.

Ympäristöarvion tulosten perusteella virasto voi käskeä yhtiötä purkamaan laukaisutornin. On mahdollista, että laukaisualusta ja tornit tarvitsevat muutoksia, kirjeessä kerrotaan. Lisäksi ilmailuhallinto kertoo saaneensa tornin rakentamisen tietoonsa julkisen videomateriaalin avulla.

SpaceX ei vastannut kommenttipyyntöön

SpaceX ei vastannut kommenttipyyntöön, mutta Musk tunnetaan ilmailuhallinnon ja Yhdysvaltojen sääntelyn kriittisyydestä. 

Yhtiö kertoi virastolle toukokuussa uskovansa, että arvio ei ollut tarpeellinen. Tornia käytetään yhtiön mukaan vain tuotantoon, tutkimuksiin ja kehitystarkoituksiin, eikä ilmailuhallinnon säätelemiin laukaisuihin.

Virasto kertoo kuitenkin asiakirjojen kuvauksen eroavan tästä. Ilmailuhallinto viittasi yhtiön asiakirjaan, jonka mukaan torneja käytettäisiin Starshipin ja Super Heavyn yhdistämiseen. 

Super Heavy on SpaceX:n kantoraketin ensimmäinen vaihe ja Starship toinen vaihe. Super Heavy kiinnitettäisiin alustaan, minkä jälkeen Starship kiinnitettäisiin Super Heavyyn.

Lue myös:

    Uusimmat