Mainos

Elokuvien ikärajojen merkitys hämärtynyt

Elokuvien ikärajamerkinnät eivät ole kansalaisilla hanskassa.

Valtion elokuvatarkastamon ylitarkastajan Maarit Peltoniemen mukaan videopelien ja televisio-ohjelmien ikärajasuositukset ovat hämärtäneet ihmisten käsityksiä elokuvien ikärajoista, jotka ovat ehdottomia. Varsinkin niissä tapauksissa, joissa raja on K-18.

- Silloin elokuvaa ei saa näyttää, elleivät kaikki todellakin ole täysi-ikäisiä, painottaa Peltoniemi.

Tuorein julkisuudessa ollut kiellon rikkomistapaus on Lahdesta, jossa rippikoululeirillä esitettiin Mel Gibsonin ohjaama The Passion of Christ -filmi. Leirin järjestäjille tosin iski pieni paniikki, kun he saivat filmin käsiinsä.

- Tajusimme vasta siinä vaiheessa, että kyseessä on alle 18-vuotiailta kielletty elokuva, kertoo nuorisotyön ohjaaja Hannu Rui.

- Emme tajunneet ikärajan olevan sitova, hän sanoo.

"Myrsky vesilasissa"

Elokuva päätettiin näyttää leiriläisille, mutta jokaisen lapsen vanhemmilta kysyttiin ensin lupa.

Ruin mukaan yhteydenotoissa korostettiin, ettei ketään pakoteta katsomaan elokuvaa. Ruin mukaan filmin näki reilut 30 alaikäistä, joista yksikään ei poistunut kesken esityksen.

- Kaikilta kerättiin esityksen jälkeen palautetta, ja vain yksi nuori koki elokuvan ahdistavana, sanoo Rui.

Hän kuvailee elokuvanäytöksestä noussutta kohua "myrskyksi vesilasissa".

- Olen puhunut vanhempien kanssa leirin jälkeen, eikä kukaan ole sanonut että nuorille olisi jäänyt mitään traumoja, hän sanoo.

Ruin mukaan elokuva ehdittiin käyttää opetuksessa vain yhdellä kesän rippileireistä, eikä sitä enää jatkossa. Muutaman vuoden takaiseen Hollywood-hittiin päädyttiin siksi, että leireillä aiemmin näytetyt elokuvat katsottiin vanhentuneiksi.

Teurastuskohtauksia oppitunneilla

Mel Gibson oli muuten eräissä suunnitelmissa nousemassa suomalaisriparien kestotähdeksi.

- Kun elokuvaa tarkastettiin, niin jotkut kirkon edustajat ottivat meihin yhteyttä, ja toivoivat alhaisempaa ikärajaa nimenomaan rippikoululeireillä näyttämistä varten, kertoo Peltoniemi. Ikäraja lyötiinkin lukkoon vasta korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Rippikoululeirejä useammin K-18-filmejä näytetään kouluissa.

- Kouluissa elokuvia käytetään usein palkintona. Lapset tai nuoret saavat itse tuoda elokuvan, jonka he haluaisivat nähdä, ja opettaja suostuu sen katsomiseen ottamatta selvää ikärajasta, kertoo Peltoniemi.

- Toinen yleinen tapa on se, että vaikkapa äidinkielen tunnilla pidetään elokuvaesitelmiä, josta näytetään kohtauksia. Tietyn ikäiset tahtovat usein valita kauhuleffan, eikä opettajalla ole mitään ennakkotietoja millaisia kohtauksia siitä esitetään. Tässä on sattunut ylilyöntejä, sanoo Peltoniemi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.