Mainos

Elokuvasta mallia rikoksiin

Pahat pojat -elokuva näyttää aiheuttaneen jonkin verran kopiorikollisuutta.

Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksen mukaan liikemurtojen määrä kasvoi Pahat pojat -elokuvan ensi-iltaa seuranneena kuukautena. Kasvua edelliseen kuukauteen oli noin 19 prosenttia.

Poliiseilta tiedusteltaessa tuli ilmi 62 tapausta, jotka poliisin rikostutkijoiden mukaan mahdollisesti liittyivät elokuvaan. Lähes kaikkien näiden tekijät olivat kuitenkin syyllistyneet rikoksiin aiemminkin, joten uusia tekijöitä alalle elokuva ei ilmeisesti houkutellut.

Tuotantoyhtiö hämmästelee


Pahat pojat -elokuvan kytkeminen rikollisuuden lisääntymiseen ihmetyttää elokuvan tuotantoyhtiötä.

-Solar Filmsin mielestä ollaan hakoteillä, jos rikollisuuden kasvusta syytetään elokuvaa. Yhtä hyvin voidaan moittia kotikasvatusta, koulua ja ympäristöä, yhtiön tiedottaja Rampe Toivonen listaa.

-Jos johtopäätös on se, että Pahat pojat aiheutti rikollisuutta, niin luojan kiitos emme tehneet leffaa sarjamurhaajasta.

Toivosen mukaan tuotantoyhtiö on tietoinen siitä, että ensi-illan jälkeen tehtiin muutamia rikoksia, joiden tekotapa oli hyvin samankaltainen kuin elokuvassa nähdyt rötökset. Toivonen kuitenkin tähdentää, että Pahat pojat ei pyrkinyt ihannoimaan lavealla tiellä kulkemista.

-Elokuvasta kävi ilmi, että teoilla oli seurauksensa. Pojat eivät suinkaan päässeet pälkähästä.

Poliisiammattikorkeakoulun tutkimustulosten mukaan elokuvan roolihahmot välittivät kuvan rikollisesta käyttäytymisestä hyväksyttävänä, hauskana ja jopa oikeutettuna. Toivonen kiistää väitteet.

-Elokuvassa on kyse selkeästä vastakkainasettelusta. Pojat ovat pudonneet yhteiskunnan turvaverkon ulkopuolelle ja ajautuneet sen takia tilanteeseen, jossa he päättävät ottaa oikeuden omiin käsiinsä.

-Elokuva ymmärtää poikien käytöksen, mutta ei hyväksy sitä tai pidä sitä kannattavana, Toivonen selittää. Hän korostaa, että laajaan katsojakuntaan mahtuu myös hunsvotteja.

-Suomalaisista 12 prosenttia on nähnyt leffan. Joukossa on varmasti ihmisiä, jotka ovat alttiita tekemään rikoksia joka tapauksessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.