Mainos

Elokuvaohjaaja Bresson kuollut

Ranskalainen elokuvaajaohjaaja Robert Bresson on kuollut 92-vuotiaana. Hän kuoli Pariisissa lauantaina, mutta julkisuuteen mestariohjaajan poismenosta kerrottiin vasta nyt.

Bresson on yksi elokuvahistorian merkittävimmistä ohjaajista. Hänen tunnetuimpia elokuviaan ovat Papin päiväkirja (1950), Kuolemaantuomittu on karannut (1956) ja Taskuvaras (1959). Seuraavan sukupolven tunnetuimpiin ranskalaisohjaajiin kuuluva Jean Luc Godard on sanonut, että Bresson merkitsi ranskalaiselle elokuvalle samaa kuin Dostojevski venäläiselle kirjallisuudelle ja Mozart saksalaiselle musiikille. Bressonin töitä pidetään elokuvailmaisuna puhtaimmillaan.

Bresson syntyi Etelä-Ranskassa syyskuussa 1907. Hän työskenteli maalarina ennen elokuvaohjaajan uraansa, jonka hän aloitti lyhytelokuvalla vuonna 1934. Toisessa maailmansodassa Bresson joutui vangiksi. Vapauduttuaan hän ohjasi jo sodan aikana ensimmäisen pitkän elokuvansa Synnin enkelit. Yhteensä Bresson ohjasi 13 elokuvaa. Hänen viimeinen ohjaustyönsä oli elokuva L argent, Raha, vuonna 1983.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.