Mainos

Elokuvantekijät luottavat kesäkatsojiin

Suomalaiset elokuvantekijät uskovat, että elokuva saa katsojia kesälläkin. Uudet suomalaiset elokuvat Vares yksityisetsivä ja Juoksuhaudantie tulevat teattereihin loppukesällä.

Matti Virtasen epätoivo kirjassa Juoksuhaudantie on suomalaisille tuttu ja kirja ennennäkemätön menestys. Ohjaaja Veikko Aaltonen innostui tekstistä kuitenkin jo kun Kari Hotakainen vielä viimeisteli käsikirjoitusta. Ohjaaja näki tuskaisena perheestään taistelevan pehmon Matin myös miehenä, joka nopeasti muuttuneessa roolipelissä ei tiedä enää miten miehenä elää.

- Niitten miesten kuvana, joiden isät ovat käyneet sotaa tai melkein käyneet sotaa. Että nämä miehet, jotka tulivat sodasta, jättivät perinnöksi yksisanaisen lauseen ja naisen pelon, Aaltonen toteaa.

Vares yksityisetsivä, Reijo Mäen romaanista tehty elokuva, kulkee sekin suomalaisen nykymiehen jäljillä: päähenkilönä tunkkaisten kapakoiden kundi dekkari Vares, viinaan menevä suomalainen jätkäpoika.

- Hänellä on tyypilliset suomalaisen miehen ongelmat. Mitkä ne on? Eiköhän ne yleensä pyöri vapaa-ajan ja naismaailman kesken, kertoo Solar Filmsin tuottaja Markus Selin.

Suomalainen elokuva hakee yhä enemmän aiheensa omilta nurkilta ja suomalaisista teksteistä.

- Me ei voida kilpailla samoilla aseilla amerikkalaisten, englantilaisten ja ranskalaisten kanssa, ei edes ruotsalaisten kanssa. Elokuvan velvollisuus on nimenomaan olla kiinni tässä päivässä. Ei se tarkoita sitä, että ei voisi tulevaisuutta hahmottaa tai historiaa kartoittaa. Mutta se tämä hetki, tämän hetken arki, sen pitäisi olla sellainen elokuvan voimavara, Selin sanoo.

Molemmat uudet kotimaiset starttaavat teattereissa poikkeuksellisesti jo kesällä, Vares jo heinäkuun 23.päivä.

- Me ollaan katsottu vuosia taaksepäin, miten siinä viikonloppuna, on menestyneet isot amerikkalaiset elokuvat, Selin kertoo.

Suomalainen elokuva haluaa nyt päihittää kesän amerikkalaiset megauutuudet. Vares-elokuvassa suomalainen sääkin on roolissa. Elokuvassa sataa koko ajan.

- Sadehan on kaunista ja sade on minun mielestä hyvin elokuvallista. Se luo jännitystä, tunnelmaa ja just erilaista värimaailmaa kuin normaalisti, Selin pohtii.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 24.06.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.