Mainos

Elokuva: Kurdiveljekset lähtevät aasilla Amerikkaan etsimään Teräsmiestä

17:54

Ruotsalais-kurdilainen ohjaaja Karzan Kader kävelee elokuvasaliin kainosti hymyillen. Hän on juuri antanut toiselle tiedotusvälineelle haastattelun, ja nyt on MTV3 Uutisten vuoro. Olemme helsinkiläisessä pienessä elokuvateatterissa Kino Engelissä.

Ohjaajan taidonnäyte, Bekas-elokuva, on ollut juuri suomalaistoimittajien silmien edessä.

– Elokuva on pitkälti oma tarinani. Se kertoo veljeksistä, jotka haluavat Amerikkaan Teräsmiehen luo, Kader kertoo.

Bekas kertoo 90-luvun alun Irakin Kurdistanin kodittomista kurdiveljeksistä, jotka näkevät vilauksen Teräsmiehestä paikallisessa elokuvateatterissa. Veljekset Dana ja Zana saavat idean. He lähtevät Kurdistanista Amerikkaan etsimään Teräsmiestä.

– He toivovat Teräsmiehestä apua Saddam Husseinin armeijaa vastaan. Idea on omasta elämästäni, tosin itse näin elokuvassa Rambon. Silloin ajattelin, että Kurdistan tarvitsee Rambon rohkeutta ja voimaa saadakseen vapauden, kuten elokuvan Dana ja Zana nyt, Kader kertoo.

Elokuvan veljekset lähtevät kohti Amerikkaa Michael Jackson -nimisellä aasilla. Oppaana on vain paperinen maailman kartta ja rahana löydetty kultakoru.

– Tuttapiirilläni oli eläimiä, jotka nimesin juuri Michael Jacksoniksi tai Diego Maradonaksi. Elokuvan kaikki roolihahmot olen nimennyt lapsuuden lähipiirini mukaan, Kader sanoo.

Näyttelijät kaduilta ja basaareista

Elokuvan ruotsalais-suomalainen tuotantoryhmä lähti Irakin Kurdistaniin kuvauksiin 2010 lopulla.

– Olin tehnyt jo aiheesta lyhytelokuvan. Alun perin sopivien näyttelijöiden löytäminen oli todella vaikeaa. Halusin löytää pojan kuten itseni, mutta vaikeinta oli löytää isoveljeni. Soitinkin kerran hänelle, että "en löydä sinua", nauraa Kader.

Kader etsi ja palkkasi sopivat näyttelijät kaduilta ja basaareista.

– Ensimmäisiä kuvauksia tehdessäni oli vaikea edes yrittää selittää, mistä on kyse. Pojat eivät olleet koskaan nähneet mikä on elokuva. Poikien suurenevat silmät olivat uskomattoman hieno näky, kun he vihdoin näkivät itsensä valkokankaalla ja ymmärsivät, mitä he olivat olleet kohtaus kohtaukselta tekemässä, Kader naurahtaa.

Syrjäinen ja syrjitty Kurdistan muuttui pian kuvausten aloittamisen jälkeen painajaiseksi Arabikevään kansannousujen leviämisen vuoksi.

– Joka puolella räjähti. Se oli kamalaa. Jouduimme keskeyttämään kuvaukset, ja palaamaan maahan myöhemmin uudestaan. Paikallisille tapahtui kamalia asioita. Onneksi kaikki selvisivät suurin piirtein ehjin nahoin, Kader sanoo.

Bakes-elokuvan Suomen ensi-ilta on ensi viikolla.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.