Mainos

Elokuu näyttää suuntaa työmarkkinakierrokselle

16:03

Syksyn työmarkkinakierroksen suuntaa, mennäänkö liittokierrokselle vai löytyykö sittenkin jonkinlainen keskitetty ratkaisu, haetaan synkän taloustilanteen keskellä.

-Meillä on erittäin vaikea taloustilanne, EK:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen arvioi.

Hänen mukaansa etujärjestöjen ja hallituksen pitää katsoa ovatko he yhtä mieltä taloustilanteesta ja sen jälkeen pohtia, mitkä ovat ne keinot, joilla talouden ja työllisyyden suunta saadaan käännettyä paremmaksi.

-Vasta tämän jälkeen kannattaa ruveta riitelemään siitä, onko se keskitetty vai liittokohtainen kierros, koska joka tapauksessa liittojen työehtosopimuksia tarvitaan kaikissa malleissa, Laatunen sanoi.

Hänen mukaansa elokuussa pitää olla olemassa vähintäänkin tietyt suuntaviivat syksyn työmarkkinakierroksesta. Laatusen mukaan tällä hetkellä on edelleen voimassa EK:n hallituksen päätös tammikuulta, että he ajavat liittokohtaista kierrosta.

"Odotukset kasvaneet keväästä"

Laatunen ja joukko muita työmarkkinapomoja haarukoi SuomiAreenan keskustelutilaisuudessa lähtökohtia työmarkkinakierrokselle. SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mielestä nyt näyttää siltä, että vaatimukset ja odotukset työmarkkinaratkaisulle ovat paljon suuremmat kuin keväällä.

-Elo-syyskuussa on se aika kun katsotaan, onko keskusjärjestöjen toimesta löydettävissä jotakin kehikkoa, miltä pohjalta työehtosopimusratkaisut tehdään, arvioi Lyly.

Painetta pannuun laittavat keskeisen teknologiateollisuuden neuvottelut. Metallin sopimus on voimassa lokakuun loppuun. Metalliliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan heidän neuvottelunsa alkavat elo-syyskuun vaihteessa ja kiivaamman neuvottelurytmin on tarkoitus alkaa syyskuun puolivälin jälkeen.

Työmarkkina- ja taloustilanteen puinti jatkuu elokuussa monella areenalla. Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) järjestää 26. elokuuta keskustelutilaisuuden taloudesta ja työllisyydestä. Tilaisuuteen on kutsuttu puolueiden, työmarkkinajärjestöjen ja tutkimuslaitosten edustajia. Samalla viikolla on hallituksen budjettiriihi.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.