Mainos

Elohopeaa vuotaa ympäristöön Pohjois-Norjassa

Pohjois-Norjan suurimpiin kaupunkeihin kuuluvassa Mo i Ranassa on havaittu poikkeuksellisen korkeita elohopeapitoisuuksia.

Elohopeaa?

Mo i Ranan elohopeapäästöt ovat peräisin Rautaruukki-konserniin kuuluvalta Fundia Armeringstål -terästehtaalta, kirjoittaa ruotsalainen Västerbottens-Kuriren-lehti tänään. Fundia Armeringstål ostaa halpaa romurautaa ympäri Eurooppaa ja valmistaa siitä betoniraudoituksessa käytettävää lujiteterästä.

Norjalaisten tutkimusten mukaan Fundian elohopeapäästöt ovat vuositasolla 95-100 kiloa, mikä on enemmän kuin kaikissa muissa Norjan teollisuuslaitoksissa yhteensä. Ympäristöviranomaiset ovat vaatineet tehtaan elohopeapäästöjen vähentämistä korkeintaan 15 kiloon. Tehtaan on ensi vuoden kesäkuuhun mennessä ilmoitettava toimenpiteistä, joilla se aikoo vähentää päästöjään.

Elohopeasta sikiövaurioita?

Korkeiden elohopeapitoisuuksien epäillään olevan yhteydessä alueella viime vuosien aikana syntyneiden lasten epämuodostumiin. Mo i Ranassa syntyy kaksi kertaa enemmän raajojen epämuodostumista kärsiviä lapsia kuin muualla Norjassa. Tätä ennen samansuuntaisia havaintoja on tehty Grenlandin teollisuusalueella Oslon korkeudella.

Pian vuodenvaihteen jälkeen Norjassa on määrä aloittaa valtion rahoittama tutkimushanke, jossa selvitetään elohopean ja epämuodostumien mahdollista syy-yhteyttä.

Myös rajan toisella puolella Ruotsissa ollaan huolissaan Fundian elohopeapäästöjen vaikutuksista. Västerbottenin läänissä pelätään Atlantilta puhaltavien länsituulien tuovan mukanaan myrkkyjä rajan takaa.
-Västerbotten ja erityisesti sen tunturialueet ovat vaaravyöhykkeellä, kirjoittaa Västerbottens-Kuriren. Läänin ympäristöviranomaiset ovat ilmoittaneet aloittavansa tutkimukset asiasta.
(STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.