Elmu ry. 30 vuotta - idealismi nuorten hyväksi elää yhä

Elävän Musiikin Yhdistys Elmu ry. juhlii viikonloppuna 30-vuotista taivaltaan. Elmu perustettiin 16.5. 1978 Helsingissä Vanhan Kellarin Karhu-kabinetissa, ensimmäisenä puheenjohtajanaan säveltäjä Henrik Otto Donner.

- Elmu syntyi yksinkertaisesti siitä syystä, että muusikoilla ei ollut töitä. Harvat discot ja ravintolat soittivat siihen aikaan levyjä, kertoi Donner Elmun 30-vuotisjuhlassa perjantai-iltana

Donner piti sielukkaan juhlapuheen, jossa hän muisteli niin hyviä kuin huonojakin hetkiä niinä vuosina, jolloin Elmu toimi legendaarisessa Lepakkoluolassa Helsingin Ruoholahdessa.

- Kun kuulin, että Nokia havittelee Lepakon tonttia, sanoin, että Lepakko ei seiso siinä enää päivääkään. Onneksi kaupunki osoitti meille uuden kodin tänne Nosturiin Hietalahden rantaan.

Radion Cityn perustaminen v. 1985 oli käännekohta Elmun toiminnassa. Elmu alkoi saada merkittävää mediahuomiota.

- Radio Citysta muutamat sitten ponkaisivat miljonääreiksi ja jotkut muuten vaan kuuluisiksi, Donner vinoili.

Elmu myi v. 1996 Radio Cityn kansainväliselle mediajätille SBS:lle.

Donnerin mukaan Elmun toiminta kasvatti uudenlaisia ihmisiä, sosiaalisia, humaaneja ja yhteiskuntaa muuttavia. Kurin ja järjestyksen Helsinki alkoi pikkuhiljaa vapautua.

Elmun Lepakkoluola tarjosi aikanaan nuorille tilat musiikin lisäksi muunlaisiinkin harrastuksiin. Talossa opetettiin tanssia, julkaistiin lehtiä ja monenlaista taidetta. Tänään ollaan Elmun toiminnan kannalta miltei toisessa ääripäässä. Elävää musiikkia soitetaan Helsingissä kymmenissä kapakoissa, nuoriso julkaisee itse levynsä ja netistä on tullut nyt se "lepakkoluola", jossa nuoret tapaavat.

- Toki tämä on kilpailua, mutta meille pääsevät bändejä kuuntelemaan myös alaikäiset. Ikärajahan on yleensä 18 vuotta. Tämä on meidän kilpailuvaltti, sanoo Elmun toiminnanjohtaja Tapio Hopponen.

Hopponen vakuuttaa, että idealismi ei ole kuollut. Elmu ei tavoittele voittoa, vaan elää kädestä suuhun. Viime vuoden liikevaihto oli 1 miljoona euroa ja yhdistys pääsi niukasti kuiville 12 000 euron voitolla. Palkattuja työntekijöitä on kolme.

-Tämä riittää. Työ on mukavaa - siinäkin mielessä, ettei tarvitse tulla kravatti kaulassa ja parta ajettuna töihin, hymyilee Nosturin pomo.

Lue myös:

    Uusimmat