Elizabeth Taylor oikeuteen maalauksesta

Natsien vainojen kohteeksi Saksassa joutuneen juutalaisnaisen perilliset ovat nostaneet Elisabeth Tayloria vastaan oikeusjutun. He syyttävät Tayloria natsien takavarikoimaksi väittämänsä Van Goghin maalauksen ostamisesta.

Taylor osti vuonna 1963 Sothebyn huutokauppakamarilta Van Goghin maalauksen Näkymä mielisairaalaan ja kappeliin Saint-Remyssä 257 600 dollarin hinnalla. Margete Mauthnerin jälkeläiset ovat nyt ilmoittaneet, että taideteos on viety edesmenneeltä Mauthnerilta väärin perustein natsien toimesta. Heidän mukaansa Taylorin olisi pitänyt huomata tilanne jo vuonna 1963.

- Mielestämme Taylor oli varomaton ostaessaan maalauksen. Hänen olisi pitänyt nähdä selvät merkit siitä, että teos oli natsien takavarikoima, perillisten asianajaja totesi.

Taylorin edustajat eivät ole kommentoineet asiaa, mutta antoivat toukokuussa ymmärtää, etteivät Mauthnerin perilliset ole kyenneet osoittamaan takavarikkoa, vaan teos kulkeutui täysin laillisesti kahden arvostetun huutokauppakamarin kautta toiselle Saksasta paenneelle juutalaiselle Alfred Wolfille.

- He eivät ole kyenneet tuomaan esiin tippaakaan todisteita, jotka osoittaisivat teoksen päätyneen natsien käsiin. He eivät ole myöskään näyttäneet tietoja, jotka kertoisivat milloin ja miten Mauthner menetti maalauksen, Taylor sanoo aikaisemmassa lausunnossaan.

Lue myös:

    Uusimmat