Mainos

Elisalta tulosvaroitus

Televiestintäyritys Elisa katsoi kilpakumppaninsa Soneran tavoin, että huonot uutiset on parasta kertoa ennakkoon.

Elisa ilmoitti tänään, että sen viime vuoden tulos jää selvästi heikommaksi kuin vuonna 1999. Elisan loppuvuoden tulosta rasitti erityisesti kotimaassa kuumana käynyt kilpailu matkapuhelinasiakkaista. Siitä kärsivät matkapuhelinoperaattori Radiolinja ja matkapuhelimia myyvä Mäkitorppa.

Johtaja Vesa Sahavirta Elisasta ei suostunut osoittamaan syyllistä joulukaupan kiemuroihin.
-Kun yksi myy tuhannella markalla, muut seuraavat perässä, hän kuittasi. Sahavirran mukaan joitakin kännymalleja myytiinkin asiakkaille halvemmalla kuin niitä ostettiin myyntipöydälle.

Vaikka Radiolinjan liittymiä meni loppuvuonna hyvin kaupaksi, Sahavirta muistutti, että alkuun syntyy myös kuluja mm. liittymien aukaisemisesta. Tulosta tullee myöhemmin.

Osaltaan tulosta painoi Saksan toimintojen tilanne, jossa Elisan omistamien yhtiöiden arvot pistettiin puntariin. Sahavirta kertoi, että konsernissa päätettiin noudattaa konservatiivista linjaa ja alaskirjaukset tehtiin kovalla kädellä. Hänen mukaansa näin tuloksiakin voidaan yleensä odottaa nopeammin. Elisa uskookin, että Saksan toiminnoista syntyy käyttökatetta jo vuonna 2002. Tähän saakka rajapyykki on ollut vuodessa 2005.

Sahavirta myönsi, että osaltaan tiukkaan arvioon vaikutti televiestinnän yleinen alamäki. Elisan ilmoituksen mukaan konsernin tulos rahoituserien jälkeen on 90 miljoonaa euroa eli 535 miljoonaa markkaa. Tuloksesta on putsattu pois miltei 345 miljoonalla ohjelmistoyhtiö Comptelin myynnistä saatuja voittoja. Vastaavalla tavalla korjattu tulos vuodelta 1999 on 122 miljoonaa euroa eli 725 miljoonaa markkaa. Tuolloin yhtiö kuittasi vieläkin enemmän myyntivoittoja Comptelista kuin nyt.

Täydelliset tiedot viime vuodelta julkaistaan helmikuun lopussa. Sahavirran mukaan ennakkotiedot päätettiin julkistaa heti, kun kävi ilmi, että vuoden viimeinen neljännes oli heikompi kuin tammi-syyskuun tulosta esitellessä arvioitiin. Tänä vuonna konsernin liikevaihdon odotetaan jatkavan kasvuaan ripeämmin kuin alalla keskimäärin. Viime vuonna nousu oli 17 prosenttia, millä myynti oli noin 1250 miljoonaa euroa.

Heikot ennakkotiedot viime vuoden lopulta kuitattiin pörssissä odotetusti: Elisan osake painui aamupäivällä 6,5 prosentin laskuun. Kauppaa sillä käytiin hieman vaille 21 eurolla eli vajaalla 125 markalla. Kalleimmillaan yhtiön osakkeesta on maksettu 58 euroa eli 344,85 markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.